Parađina donijela lijepe utiske i bogato iskustvo

0

Takmičenje „Kineski most“ je manifestacija, koja je ove godine odžana 13. put, a na njoj je nastupilo 126 takmičara iz 87 zemalja. Kvalifikaciono takmičenje za „Kineski most“ je prvi put održano i u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj u maju mjesecu 2014. godine u Kulturnom centru Pale, nakon kojeg je BiH po prvi put dobila učesnika na takmičenju.

Prema bodovanju žirija pobjednik preliminarnog takmičenja u Palama je Bojana Bojković, dok je druga bila njena koleginica Tijana Parađina. Predstavnici Hanbana (glavnog kineskog Konfučijevog instituta za učenje kineskog kao stranog jezika) zajedno sa profesorima Katedre za Kineski jezik su odlučili da na takmičenje putuje Tijana.

Takmičenje je održano u kineskom gradu Čangša, ali su takmičari prvo boravili tri dana u glavnom gradu Kine – Pekingu.

„Obilazili smo najznačajnije znamenitosti Pekinga, kao što su Kineski zid, trg Tjenanmen, Ljetnu palatu i Zabranjeni grad, kao i kancelariju glavnog Konfučijevog instituta u Pekingu, za učenje kineskog kao stranog jezika. Peking je ogroman grad, prava metropola, sa dosta kulturno-istorijskih znamenitosti. Na mene je ostavio impresivan utisak“, priča o utiscima student kineskog i engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Tijana Parađina.

Inače, Vlada Kine, odnosno kancelarija Hanbana je u cjelosti snosila troškove prevoza i boravka na takmičenju. Nakon Pekinga takmičari su putovali u Čangša, gdje su prisustvovali zvaničnom otvaranju takmičenja. Čangša se nalazi u provinciji Hunan na jugu Kine. Riječ je o modernom gradu koji se užurbano razvija.

„Prilikom otvaranja takmičenja i pojedinačnog predstavljanja takmičara, nosili smo narodne nošnje zemlje iz koje dolazimo. Ovom prilikom bih se zahvalila direktorici Kulturnog centra u Palama, gospođi Gordani Samardžija, što mi je izašla u susret i dala na korišćenje nošnju.

Samo takmičenje se sastojalo iz 3 dijela. Pismeni dio, gdje smo odgovarali na neka pitanja i pisali esej. Dio u kome smo predstavljali svoje talente iz oblasti kineske kulture i dio u kome smo pred tročlanim žirijem interpretirali govore koje smo prethodno samostalno pisali. Te govore, ujedno je snimala i prenosila lokalna Hunan televizija. Svaki segment takmičenja bio je pokriven video zapisima“, priča Tijana.

Tijana je bila jedan od 46 učesnika iz Evrope i nažalost nije se uspjela plasirati u drugi krug u koji je prošlo 8 takmičara.

„Takmičenje još traje, ukupno mjesec dana, a ja sam tamo bila 15 dana. Takmičari su podjeljeni po kontinentima. Znanje ostalih učesnika je bilo solidno, a najveći utisak na mene su ostavili ruski takmičari. Od zemalja iz okruženja, svoje predstavnike su imale Srbija, Hrvatska i Slovenija, sve po jednog predstavnika. Svi učesnici su zadovoljni samom organizacijom i iskustvom koje smo stekli.“

Tijana trenutno završava treću godinu studija, sa prosjekom 9,8 i ujedno pripada prvoj generaciji na ovom studijskom programu.

„Ovo je bilo jedno nezaboravno iskustvo, koje ne samo da je doprinijelo mom usavršavanju kineskog jezika, nego me je, sa druge strane, obogatilo u smislu sticanja novih drugara širom svijeta. Ovo će sigurno, inspirativno uticati i na moje dalje ambicije i planove, jer sam kao učesnik dobila i stipendiju Konfučijevog instituta za jednosemestralno školovanje u Kini, koje ću nastojati iskoristiti.“

Kao i na sve ljude sa naših prostora i na Tijanu je Kina i kineska kultura ostavila jak, pozitivan utisak.

„Kinezi su zaista divan narod, jako ljubazni i gostoprimljivi, pogotovo prema strancima. Usluga je zaista bila na visokom nivou i nisu dopustili da nam bilo šta zafali“, prenijela je svoje utiske iz Kine Parađina.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare