Pandurević: Više oblasti pogodnih za investicije

0

Direktor Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo /RAIS/ Mladenka Pandurević izjavila je Srni da drvoprerađivačka i prehrambena industrija, poljoprivreda i organska proizvodnja, turizam, te ekologija i obnovljivi energetski izvori predstavljaju oblasti koje pokazuju najviše potencijala za investicije kada je riječ o šest gradskih opština.

Pandurevićeva je navela da se Agencija može pohvaliti vrlo kvalitetnom saradnjom sa svih šest opština u sastavu grada Istočno Sarajevo.

Ona je rekla da je, prema informaciji Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, na području grada Istočno Sarajevo u 2020. godini poslovalo 1.349 privrednih subjekata.

Pandurevićeva je istakla da budžet Agencije za tekuću godinu iznosi 334.000 KM, a u narednom periodu će nastaviti da sprovode aktivnosti koje doprinose sveukupnom razvoju grada Istočno Sarajevo.

Ona je napomenula da Agencija trenutno realizuje projekat „Uživaj u Sarajevsko-romanijskom regionu“ /Enjoy Sarajevo-Romanija region/, koji finansiraju EU i NJemačka u okviru „EU za biznis“ projekta, a usmjeren je na valorizaciju turističkih potencijala poboljšanjem postojećih i razvojem novih turističkih proizvoda i internacionalizaciju turističke ponude zelene linije „Via Dinarika Sarajevsko-romanijske regije“.

Agencija ovaj projekat realizuje u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske, preduzećem „Stanišić“ i Turističkom organizacijom Jahorina – grad Istočno Sarajevo, koja je ujedno i nosilac projekta.

„Projekat se realizuje duž zelene staze `Via Dinarika Sarajevsko-romanijske regije`, obuhvatajući područje opština Pale, Istočni Stari Grad i Sokolac. Predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci, odnosno do novembra“, istakla je Pandurevićeva.

Ona je dodala da je do sada završeno i postavljanje adrenalinskih sadržaja na lokalitetu Brusa na Trebeviću.

Nabavljen je i postavljen balon na vezani let, a zatim je predviđeno stavljanje u funkciju dječije igraonice, teretane na otvorenom i vještačke stijene, dok će biti postavljene klupe i vidikovac dužine 45 kilometara pješačke staze koja je u prethodnom periodu uređena i mapirana turističkom signalizacijom.

U toku je izrada android aplikacije koja će biti dostupna na svim „pametnim“ uređajima, a ukupna vrijednost projekta je 505.369 KM, pri čemu učešće partnera iznosi 113.556 KM.

Pandurevićeva je rekla da je projekat „Zajedno sačuvajmo energiju“ /Let’s save energy together/ odobren za finansiranje u okviru Programa regionalne saradnje Ambasade Češke u BiH, čija je svrha uvođenje održivog korištenja obnovljivih izvora energije kroz kampanju podizanja svijesti i uspostavljanje pilot solarnih sistema u četiri srednjoškolska centra na području Istočnog Sarajeva, te sprovođenje promotivne kampanje.

Ona je navela da je predviđeno trajanje projekta osam mjeseci, od marta do oktobra.

Ukupan budžet projekta je 46.620 KM – sufinansiranje Ambasade Češke 31.716 KM ili 68 odsto i 14.904 KM učešće Agencije, odnosno 32 odsto.

Pandurevićeva je istakla da je pojava virusa korona uticala u najvećoj mjeri na realizaciju završnih aktivnosti projekta „Pametni grad“ /ESMARTCITY/, a ograničene su promocije projekata i novih turističkih sadržaja putem posjeta međunarodnim sajmovima, što je onemogućeno.

Agencija je kao prvi korak ka kreiranju mjera za podršku privrednicima u periodu od 10. aprila do 15. maja prošle godine sprovela istraživanje o temi „Uticaj krize uzrokovane pandemijom kovida 19 na poslovanje preduzeća na području grada Istočno Sarajevo“.

U istraživanju je učestvovalo ukupno 150 privrednika koji posluju na području grada, a obuhvaćeni su različiti sektori kao i preduzeća izvoznici.

„Nažalost, Agencija nije bila u mogućnosti pružiti direktnu finansijsku podršku privrednicima, jer u budžetu nema sredstva za tu namjenu, ali je pažnju i raspoložive kapacitete usmjerila na pozive koji se odnose na aktivnu pomoć /malim i srednjim preduzećima /MSP/, te je sve resurse stavila na raspolaganje onim subjektima koji žele da apliciraju za dobijanje namjenskih sredstava“, istakla je Pandurevićeva.

Ona je naglasila da će u narednom periodu biti ulagano u unapređenje privrednog ambijenta, posebno u podršku privrednim subjektima na području grada Istočno Sarajevo.

„Plan Agencije je da aktivno djeluje i doprinese naporima Gradske uprave za ublažavanje negativnih efekata krize prouzrokovane virusom korona“, zaključila je Pandurevićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare