Paljanski srednjoškolac pronalazi sigurnosne propuste na projektima velikih svjetskih kompanija

0

Živimo u zemlji koja za susjedima i Evropom kasni godinama i koja nema planove i strategiju za razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija i njihovu primjenu u osnovnim oblastima života.

Republika Srpska i BiH su na margini takvog razvoja zbog lošeg obrazovnog sistema, loše poslovne klime i nedostatka investitora u tim oblastima, pa se mladima ne otvara mnogo mogućnosti.

Put do sticanja znanja u ovim oblastima i zaposlenja je ipak moguće pronaći i takvo znanje uprkos lošoj situaciji ima poprilično dobre šanse, ali samo ako ste dovoljno zainteresovani i uporni da učite samostalno i koristite internet kao kanal za komunikaciju sa potencijalnim klijentima i poslodavcima.

Nenad Borovčanin, učenik trećeg razreda gimnazije opšteg smjera u Srednjoškolskom centru Pale kao i svi njegovi vršnjaci voli tehnologiju, računare, mobilne telefone, prati razvoj socijalnih mreža i sve to je već dugo dio njegovog života.

Međutim, Nenadu je obično korišćenje tehnologija prestalo biti izazov, pa je riješio da se detaljnije pozabavi detaljima funkcionisanja sistema i njihovom bezbjednosti.

„Sve je počelo dok sam bio još osnovac i dok mi neko nije „provalio“ lozinku na Fejsbuku. Ja sam tada bio fasciniran, do te mjere da sam se odmah posvetio čitanju na internetu kako to uraditi. Istraživao sam, učio i uspio savladati dio nekih osnovnih tehnika i metoda za napad i odbranu sistema kao i web aplikacija“, priča Borovčanin.

Na internetu postoje mnoge aplikacije koje olakšavaju pronalazak sigurnosnih propusta koje koriste i velike kompanije. Borovčanin osim što ih je počeo proučavati i koristiti, počeo ih je prilagođavati svojim potrebama.

Za nekoliko godina razvoja, paljanski srednjoškolac je pronašao sigurnosne propuste na projektima velikih kompanija kao što su e-Bay, Kaspersky, Intel, Oracle, IBM, Ubuntu, Hrvatski Telekom… Njegovo ime je moguće pronaći na njihovim sajtovima, kao učesnika u rješavanju sigurnosnih propusta. Od tih kompanija, ali i mnogih drugih, Nenad je dobijao, priznanja, novčane i materijalne nagrade u vidu raznih softverskih licenci i hardvera.

„Tako sam se posvetio i razvoju web aplikacija jer smatram da imam neku dobru podlogu za razvoj stabilnih i sigurnih aplikacija. U svemu ovome imam podršku starijih kolega iz organizacije LUGoNS (Linux User Group of Novi Sad). Sa njima sam stalno u kontaktu preko društvenih mreža.

Neki od meni najinteresantnijih projekata iz našeg regiona na kojima sam radio jeste rad na aplikaciji elektronskog dnevnika e-ocene.org koji je ovlašćen od strane Ministarstava prosvete Republike Srbije i koji koristi preko 150 osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Takođe bih izdvojio saradnju sa HT (Hrvatski telekom) kao i saradnju sa M:tel-om i rad na njihovoj aplikaciji m:tel app builder“, priča o svojim radovima i planovima.

Nenadovi planovi su kao i kod većine mladih osoba izuzetno ambiciozni, a brojna priznanja koja je dobio su mu dobar podstrek da i dalje ide pravim putem.

„Kada nisam u školi ili na treningu, vrijeme provodim u izučavanju tehnologija i smatram da ću sa tim znanjem imati veće šanse u pronalaženju posla u budućnosti. Često, kada sam u mogućnosti, putujem na razne konferencije, seminare, radionice i tako stičem nova znanja. Moj san je da se zaposlim u nekoj poznatoj kompaniji koja posluje u oblasti IT-a i slično“, zaključio je razgovor Borovčanin.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare