Paljani večeras izlaze na svjetsku olimpijsku pozornicu

0

Danas počinju Zimske olimpijske igre u Sočiju u Rusiji! Ovo će biti najskuplje i najmasovnije igre do sada, jer je u njih uloženo više od 50 milijardi dolara, a učestvovaće 88 zemalja, među kojima je Bosna i Hercegovina i Srbija.

Takmičari, njih skoro 3.000 sa svih meridijana, boriće se u sedam sportova, ukupno 15 disciplina, i biće podijeljeno ukupno 98 zlatnih medalja. Najbrojnija je ekspedicija SAD sa 230 sportista, pet više od domaćina Rusije.

Pet olimpijaca s Romanije na olimpijskoj pozornici

Bosnu i Hercegovinu će u Sočiju predstavljati 5 olimpijaca, od kojih je četvoro iz Pala, dok će Srbiju predstavljati 8 olimpijaca. BiH će predstavljati:  Žana Novaković, Marko Rudić (slalom i veleslalom), Mladen Plakalović (skijaško trčanje) i Tanja Karišić (skijaško trčanje i biatlon) i Zeničanin Igor Lajkert (slalom, veleslalom, superveleslalom i spust). Sa njima je i pet trenera. Sportska ekspedicija BiH u Sočiju ukupno će brojati 11 članova.

Za razliku od prethodnih olimpijskih igara, Pale neće imati svojih olimpijaca u reprezentaciji Srbije, međutim Romaniju će predstavljati Sokočanka Ivana Kovačević (1994.), najmlađa je u olimpijskom timu Srbije, koja će se takmičiti u nordijskom skijanju i biatlonu, odnosno kros kantriju.

Naša Žana Novaković će danas nositi zastavu Bosne i Hercegovine na svečanom otvaranju, koje po našem vremenu počinje u 17.15. časova.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/olimpijci-soci-2014/] width=[54] height=[54] title=[Olimpijske igre Soči 2014] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}Foto Facebook Žana, Tanja, Marko i Mladen

U Sočiju je sjajno!

Mjere bezbjednosti u Sočiju su visoke, jer se grad praktično nalazi u „prstenu“ više od 40.000 policajaca i vojnika. Snijega trenutno ima dovoljno, a i da nema, Rusi su pripremili vještački i ništa nisu prepustili slučaju.

Reprezentacija BiH je podijeljena u dva olimpijska sela. U jednom su alpinisti u drugom nordijci. Sela su udaljena 5 do 10 minuta od skijaških staza.

Trener nordijaca na Olimpijadi u Sočiju Tomislav Lopatić juče je medijima prenio kako je u Olimpijskom selu juče podignuta zastava BiH, te da je tom događaju prisustvovala kompletna reprezentacija.

„Bilo je svečano podizanje zastave i raspoloženje je bilo na visokom nivou. Svi takmčari imaju idealne uslove i nadam se da će naši predstavnici zabilježiti što bolje rezultate“, prenio je Lopatić utiske iz Sočija.

„Stigli smo u četvrtak. Ovdje je prelijepo, od samog sela pa sve do stadiona i staza. Juče smo prisustvovali podizanju zastave, a danas nas očekuje otvaranje OI. Upravo smo obavili i drugi trening, tako da se već pomalo adaptiramo na uslove na stazi na vremensku razliku koja je 3 časa. Puno pozdrava od mene i od Toma“, poručila je Tanja Karišić, koja će nas predstavljati u skijaškom trčanju i biatlonu.

Žana Novaković će nas večeras učiniti ponosnim jer će nositi zastavu BiH, ona je takođe zadovoljna uslovima.

„Skijalište je blizu, prevozimo se sa busevima koji voze svakih 5-10 minuta istu relaciju, tako da u svakom momentu možemo računati na prevoz. Što se tiče smještaja mogu reći da mi nemamo zamjerki, sve je uslovno i sve što nam je potrebno je na raspolaganju. Obezbjeđenje je na velikom nivou kao i na prethodnim olimpijskim igrama, kontrole su svakodnevnica i na to smo već bili pripremljeni, ali sve je vrlo nenametljivo“, komentarisala je Žana trenutno stanje u Sočiju.

„Pošto su drugari bijatlonci smješteni u drugo selo tako sam i ja ostala bez cimerke. Nedostajaće mi Tanja kao i cijela ekipa, ali trudićemo se da pratimo dešavanja i navijamo jedni za druge“, poručila je Žana.

Pale bez znakova olimpijskih igara

Danas je temperatura u Palama izuzetno visoka, za ovaj period godine. Snijega nema, a Paljanske ulice ne odišu olimpijskim duhom, jer nema nikakvih obilježja olimpijskih igara, niti šta podsjeća da ćemo večeras na svjetskoj olimpijskoj pozornici gledati čak četvoro naših Paljana. Malo je gradova i mjesta u svijetu koja mogu da se pohvale sa takvim uspjehom naših sportista, ali i trenera. Beograd, Zagreb i Sarajevo zajedno nemaju toliko olimpijaca…

Međutim olimpizam se osjeti u razgovorima sa običnim ljudima i svi sa nestrpljenjem čekaju 17.15 časova kada počinje ceremonija otvaranja igara po našem vremenu.

Zimske olimpijske igre u Sočiju, 22. po redu, biće održane od 7. do 23. februara.

(www.palelive.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare