Paljani predstavljaju BiH u Irskoj na Svjetskom debatnom prvenstvu

0

Na Otvorenom debatnom takmičenju „Najbolji od najboljih“, održanom od 19. do 21.04.2013. godine u Sarajevu, a u organizaciji CKD-a, članovi Debatnog kluba „Pale“ osvojili su prvo mjesto u konkurenciji deset ekipa, te izabrani da Bosnu i Hercegovinu predstavljaju na Svjetskom debatnom takmičenju u avgustu 2013. godine u Irskoj.

U finalnoj debatnoj rundi između Behram-begove medrese Tuzla i Srednjoškolskog centra Pale, oba tima su pokazala vrhunske retoričke sposobnosti, ali je slavio bolji tim, tim SŠC Pale.

Ekipu Debatnog kluba „Pale“ činili su: Ivana Koroman, Aleksandar Vladičić i Nataša Lizdek. Iako debatni uspjesi ovim mladim ljudima nisu novo iskustvo, i te kako su ponosni što su na najbolji način predstavili sebe, školu i lokalnu zajednicu, a na predstojećem svjetskom takmičenju biće i predstavnici Bosne i Hercegovine.

„Srećna sam što idemo na Svjetsko debatno takmičenje, međutim odlazak na ovo takmičenje nije nam bio prioritet. Debatu volimo, vrijedno radimo, a sve ostalo je posljedica“, kaže Ivana Koroman, učenica četvrtog razreda gimnazije.

„Meni je posebno drago što sam ostvarila izuzetan uspjeh i to u konkurenciji najbolji od najboljih na državnom nivou. Odlično smo radili kao tim, te namam ralog da mislim da i u Irskoj nećemo ostvariti zapažen uspjeh“ – izjavila je Nataša Lizdek, učenica drugog razreda gimnazije.

„Debata je izazov. Traži da joj posvetite mnogo vremena, da istražujete, da gradite neoborive strategije sa jakom logičkom vezom, pripremite unakrsno ispitivanje, ali bez pravovremenog i mudrog reagovanja u toku debate, sve pripreme bi bile uzalud. U svakodnevnom životu se takođe treba izboriti za svoje mišljenje poštujući sagovornike. Zato je debata stil života“, smatra Aleksandar Vladičić, učenik drugog razreda gimnazije.

Da podsjetimo, mladi našega grada već treću godinu zaredom ostvaruju najbolje rezultate na superfinalnim državnim debatnim takmičenjima i plasman na svjetsko debatno takmičenje. 2011. godine Dušica Blagojević učestvovala je na takmičenju u Istanbulu, a 2012. godine Aleksandar Vladičić stekao je pravo da učestvuje na takmičenju u Meksiku i ove godine cijela ekipa sa Pala treba da putuje u Irsku.

(www.palelive.com / N.Č.)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare