Paljani ponovo izrazili nezadovoljstvo zbog hapšenja generala Mladića

0

Na Palama je danas održan protest podrške generalu Ratku Mladiću sa kojeg je oko 1 000 građana od institucija Republike Srpske zatražilo da nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske RS obezbijede pravnu i materijalnu podršku koja je neophodna tokom suđenja. Organizator protesta je bila Boračka organizacija Pale, a proteste su podržale studentske i druge organizacije. Sa skupa je poručeno da srpski narod ne želi generala Mladića u Hagu.

„Beograd je proteklih nekoliko godina više spominjao Srebrenicu, nego što je u proteklih pedeset godina spominjao Jasenovac, a predsjednik Srbije Boris Tadić je hapšenje Ratka Mladića na državnoj televiziji saopštio isto kao što je to uradio Barak Obama nakon ubistva Bin Ladena.

Šta je sa srpskim žrtvama i šta je sa procesuiranjem bošnjačkih generala, koji su pobili 30.000 Srba u proteklom ratu, a više od 500.000 protjerali iz Federacije Bosne i Hercegovine?

Zašto nije suđeno Tuđmanu, Izetbegoviću, Divjaku, Dudakoviću, Oriću? Zašto nikome nije suđeno za zločine počinjene na Kupresu, u Sarajevu, u Posavini i srednjem Podrinju? Zašto nikome nije suđeno za srpsku Srebrenicu kada je ubijeno više od 3000 ljudi?“ – upitao je predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina, osuđujući hapšenje.

“Došlo je do zamjena teza. Znamo šta je bio nacizam, šta su bili njegovi sunarodnici, učesnici najvećeg zla čovječanstva prije 60 i više godina, iz tog razloga apsolutno je neprimjereno. U okviru BiH bila je časna borba srpskog naroda. Prema tome komentar visokog predstavnika je toliko neukusan i za svaku osudu “, ocijenio je Parađina.

“Tražimo prije svega da Sud i Tužilaštvo BiH ne rade po scenariju, da ne budu mali Haški tribunal. Konačno, osim Srba, moraju da budu procesuirani i da odgovaraju i pripadnici drugih naroda, prije svega bošnjačkog“, poručio je Parađina.

Na protestu podrške Mladiću, bili su prisutni i bivši pripadnici “Belih vukova“ čiji je komadant bio pokojni Srđan Knežević.

Mirni protesti su organizovani i u petak, kada je podršku generalu Mladiću uputilo više hiljada ljudi.

Fotografije:

Beli Vukovi: Podrška generalu Mladiću

Udruženje boraca „Beli vukovi“ sa Pala saopštilo je da pruža bezrezervnu podršku svom generalu Ratku Mladiću i ne sumnja u njegovu vojničku i patriotsku čistotu.

U saopštenju se ističe kako su „Beli vukovi“ postojali i opstajali na strašnim mjestima i u strašno vrijeme na čelu sa generalom Mladićem i naglašava da su i danas uz njega.

„S tobom na čelu Vojske Republike Srpske, generale Ratko Mladiću, uvijek smo uspješno izvršavali zadatke. Nismo znali za neuspjeh. U ovim teškim trenucima znamo da ćeš, a i mi s tobom, i dalje dostojanstveno živjeti svoj herojski put“, navodi se u saopštenju.

Na Trgu Krajine u Banjaluci sutra će, u organizaciji Boračke organizacije Republike Srpske, biti održan miting podrške generalu Ratku Mladiću. Početak mitinga zakazan je za 12.00 časova.

Predsjednik BORS-a Pantelija Đurguz uvjeren je da će, nakon ovog mitinga podrške, biti stvoren ambijent da institucije RS pruže finansijsku i svaku drugu pomoć svim timovima odbrane pripadnika Vojske RS u Haškom tribunalu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare