Pale primjer ostalima

0

Pale primjer ostalima

ISTOČNO SARAJEVO – Na području grada Istočno Sarajevo još nisu stambeno zbrinute 104 porodice poginulih boraca i 38 ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije.Ovo je potvrdio predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Mihajlo Parađina, naglasivši da je u toku rješavanje stambenog pitanja za 171 porodicu poginulog borca i 41 ratnog vojnog invalida, čime nisu obuhvaćene porodice koje su podnijele zahtjeve za dodjelu bespovratnih novčanih sredstava.

On je naglasio da su u 2007. godini na području Istočnog Sarajeva stambeno zbrinute 44 porodice poginulih boraca i dva ratna vojna invalida, a na ovom planu najviše je urađeno u Palama, gdje je zajedničkim sredstvima opštine Pale, grada Istočno Sarajevo i Vlade RS izgrađena zgrada sa 21 stanom za porodice poginulih boraca.

Parađina je podsjetio da znatan broj porodica iz prioritetnih kategorija stanuje u stanovima označenim kao alternativni smještaj, a vlasništvo su Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, grada Istočno Sarajevo i opština Pale i Istočno Novo Sarajevo.

On je podsjetio da je Skupština grada Istočno Sarajevo na posljednjoj sjednici zatražila od Vlade Srpske da donese zakonske propise prema kojima će se obaviti privatizacija stanova po raspuštanju alternativnih smještaja, sa posebnim osvrtom na porodice poginulih boraca i invalide od prve do četvrte kategorije.

Parađina je naglasio da je i grad Istočno Sarajevo u budžetu za ovu godinu planirao 110.000 maraka za pomoć boračkim kategorijama. On je ocijenio da je sada generalno bolji položaj boračkih kategorija na području grada Istočno Sarajevo u odnosu na 2006. godinu, ali da ga još karakterišu i usložnjavaju neriješena stambena pitanja i nezaposlenost.

Parađina je dodao da je Predsjedništvo BORS-a kod Vlade RS iniciralo donošenje zakona o privatizaciji državnih stanova u kojima stanuju boračke kategorije. On je podsjetio da je Vlada RS sa svim opštinama potpisala Program stambenog zbrinjavanja prioritetnih kategorija, na osnovu kojeg bi se do 2010. godine završilo stambeno zbrinjavanje svih porodica iz grupe prioritetnih kategorija.

Zapošljavanje

Mihajlo Parađina je naglasio da je u junu na području grada Istočno Sarajevo na evidenciji Zavoda za zapošljavanje bilo 217 nezaposlenih članova porodica poginulih boraca i 87 ratnih vojnih invalida, dok je u isto vrijeme 2007. godine bilo 258 članova porodica poginulih i 109 ratnih vojnih invalida.

Parađina je istakao da je na insistiranje Predsjedništva BORS-a donesen program za stimulativno zapošljavanje demobilisanih boraca, za čiju realizaciju je Vlada RS obezbijedila pet miliona maraka.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare