Ovogodišnja selekcija dostojna svjetskih pozorišnih scena

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ovogodišnji jubilarni 20. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest 2019“ Istočno Sarajevo, odličnom selekcijom i visokim kvalitetom predstava, pokazao je i dokazao da zaslužuje svoju promociju na prestižnim svjetskim pozorišnim scenama, jedinstvena je ocjena članova Međunarodnog stručnog žirija i Žirija kritike i medija 20. „Lut festa“.

„Imam utisak da ovaj festival osim dobrih predstava, uključujući i master-klas predavanja, može da napravi dobar naučni centar gdje bi razni specijalisti iz lutkarskih pozorišta, glumci, reditelji, teatrolozi i drugi mogli da razmijene mišljenja i iskustva. U tom smislu smatram da je lokacija pozorišta u Istočnom Sarajevu odlična za to“, rekao je Srni predsjednik Međunarodnog stručnog žirija Naumov Nikolaj Petrovič, dekan Fakulteta pozorišne umjetnosti i direktor u lutkarskom pozorištu „I“ M.M.Koriliov u Sankt Peterburgu, gdje radi i kao reditelj, učitelj i teoretičar lutkarstva.

On ističe da je nagradu Gran pri 20. „Lut festa“ dobila najbolja predstava i odlični i dostojni ansambl Lutkarskog pozorišta Mostar, koji se u svojoj predstavi „Priča o izgubljenom vremenu“ nije odrekao lutke u korist glumca.

Prema njegovim riječima, opšti utisak festivala je veoma dobar.

„Ovdje sam drugi put i vidim kako ‘Lut fest’ raste, kako ovdje dolaze lutkari iz cijelog svijeta, što je najvažnije. Raste i kvalitet predstava i za žiri je bilo veoma teško da odabere najbolju predstavu, ali zadatak žirija nije da riješi ko je najbolji, jer je to skoro i nemoguće, nego da ocijeni šta je ono u svakom pozorištu što je bolje u odnosu na druge“, pojašnjava Petrovič.

NJegov kolega u žiriju, profesor na bugarskoj Državnoj akademiji za pozorište i film u Sofiji Bonjo Lungov smatra da je selekcija predstava na 20. „Lut festu“ bila odlična.

„To je veoma važno za festival koji snažno ide naprijed. Predstave su iz godine u godinu sve bolje i bolje i to je javni znak i potvrda uspješne budućnosti ovog festivala. Za svaki festival dobra selekcija je od presudnog značaja, a isto tako vrlo je bitna i dobra organizacija ovakvih međunarodnih kulturnih manifestacija“, naveo je Lungov.

On je konstatovao da je organizacija svih dosadašnjih lutkarskih festivala u Istočnom Sarajevu bila veoma zahtjevna, ali da je organizator „Forum teatar“ svaki put odgovorio tom ozbiljnom zadatku.

Zato, ističe Lungov, „Lut fest“ predstavlja festival koji je jedan od boljih, ne samo na prostoru Balkana, nego i u Evropi.

„Šta je bolje od toga nego da se ljudi iz cijelog svijeta okupe i druže na jednom mjestu kakvo je, evo, Istočno Sarajevo, odnosno ‘Lut fest’. Nesumnjivo je da će ovaj festival i sljedeće godine biti još bolji i impresivniji, tim prije jer se očekuje dovršetak izgradnje zgrade pozorišta u Istočnom Sarajevu, sa velikom i malom kamernom salom, projekta koji ima ogromnu podršku iz vrha vlasti u Republici Srpskoj“, zaključuje jedan od najpoznatijih bugarskih reditelja u lutkarskoj umjetnosti.

Član Međunarodnog žirija iz Republike Srpske Predrag Bjelošević, reditelj, profesor režije za lutkarski treatar, pjesnik i dramatičar, kaže za Srnu da ga raduje činjenica da je na 20. „Lut fest“ u Istočno Sarajevo došlo nekoliko izvanrednih predstava koje sigurno mogu da učestvuju i na najvećim svjetskim festivalima.

„Raduje me i činjenica što je ovaj jubilarni festival potvrdio svoju vrijednost, kako u kvalitetu predstava, tako i u sferi bogatog pratećeg programa i odličnoj organizaciji. Nadam se da su nagrade podijeljene pravično. Možda smo malo bili i šire ruke nego što je to uobičajeno, ali ovdje je riječ o jubilarnom 20. festivalu i mislim da to ima logike, tako da su skoro svi učesnici festivala dobili poneku nagradu i zasluženu pažnju, koja omogućava da im gostovanje u Istočnom Sarajevu ostane u lijepom pamćenju“, kaže Bjelošević.

Predsjednik Žirija kritike i medija Aleksandar Saša Grandić, doktor književnosti i pozorišni i likovni kritičar, rekao je Srni da je ovogodišnji „Lut fest“ pokazao i dokazao da je u proteklih 20 godina stasao u veoma ozbiljnu manifestaciju kulture.

„Međutim, ono što je najvažnije jeste da je ‘Lut fest’ postigao svoj veliki cilj i ostvario težak zadatak, a to je da djecu sa prostora Istočnog Sarajeva konačno oplemeni pozorišnim životom. Veoma je važno da se sada predstave igraju i tamo gdje do skora to nije bilo moguće i gdje djeca nisu znala za pozorište“, podvlači Grandić.

Kroz tu prizmu decentralizacije kulture u Republici Srpskoj, ističe on, ovaj festival predstavlja značajno postignuće, jer ta djeca stasaju u ozbiljnu i obrazovanu pozorišnu publiku.

„Ta djeca već sada mogu da kritički rasuđuju i posmatraju predstave. U tom kontekstu, ovogodišnja selekcija potvrdila je domete ‘Lut festa’ i istovremeno dala sebi zadatak da dogodine bude još bolja, atraktivnija i da dosegne najviše standarde lutkarstva i tako ovu manifestaciju etablira kao jedan od najznačajnijih festivala pozorišnog života u Republici Srpskoj, BiH i regionu“, rekao je Grandić.

Prema njegovim riječima, „Lut fest“ je zaista jedna od prestižnih manifestacija kulture u Republici Srpskoj, što potvrđuje i kvalitet odigranih predstava koje mogu biti izvedene u najvećim svjetskim pozorištima od Rio de Žaneira, preko Sofije i Varšave, do Moske i Sankt Peterburga.

Jubilarni 20. „Lut fest“ održan je u Istočnom Sarajevu od 12. do 17. maja, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare