Otvoreni 10. „Čučkovi književni susreti“

0
Otvoreni 10.

HAN PIJESAK – Priredbom „Brankova klupa“, koju su pripremili učenici osnovne škole „Milan Ilić Čiča Šumadisjki“, danas je na Han Pijesku otvorena 10. manifestacija „Čučkovi književni susreti“, u čast srpskog književnika, mještanina Branka Čučka.

Na priredbi su uručene nagrade učenicima – učesnicima konkursa koji je u okviru ove manifestacije raspisala Narodna biblioteka „Branko Čučak“, organizator ove tradicionalne manifestacije.

Direktor Narodne biblioteke na Han Pijesku Ozrenka Đurić Radulović rekla je Srni da je tema ovog konkursa u likovnom dijelu bila „portret Branka Čučka“, a u literarnom pjesme i priče „Brankova klupa“.

Najbolji crtež na zadatu temu, kako je navela, imao je učenik Slobodan Vuković, najbolju pjesmu napisala je učenica Slađana Golijan, a najbolja priča izašla je iz pera učenice Kristine Golijan.

Radulovićeva je rekla da su nagrađeni i radovi učenika Ane Lučić, Rajka Deurića, Lazara Vitormira i Ive Ećimović.

„Specijalni gost priredbe bio je pjesnik Milanko Lelek, a publika je uživala u programu na kome su nastupali hor i Kulturno-umjetničko društvo `Sveti Pantelejmon`, literarna, ritmička i dramska sekcija Osnovne škole `Milan Ilić Čuča Šumadijski`, sa kojom imamo izvanrednu saradnju u svim kulturnim programima“, dodala je Radulovićeva.

Program jubilarne manifestacije posvećene književniku Branku Čučku biće nastavljen „Čučkovom večeri“, koja će početi večeras u 18.00 časova u kino-sali Doma kulture na Han Pijesku.

Biće to prilika, kako kažu organizatori, da se tradicionalno okupe laureati „Čučkove knjige“, a ovaj put i pored loših vremenskih uslova došli su Mile Lisica, Vesna Đukanović i Nikola Teofilović.

U okviru ove manifestacije sutra u 11.00 časova predviđeno je polaganje cvijeća na grob preminulog književnika Branka Čučka, koji je djetinjstvo, ranu mladost i posljednje mjesece života proveo na Han Pijesku.

Za sutra, prema programu manifestacije, predviđeno je „Čučkovo popodne“, a centralna svečanost u 18.00 časova u Domu kulture, na kojoj će biti uručena nagrada „Čučkova knjiga“ ovogodišnjem laureatu Aleksi Jankoviću iz Banjaluke.

Izložba karikatura Toše Borkovića iz Beograda pod nazivom „Lekovito blato“ biće otvorena sutra u 17.00 časova u kino-sali na Han Pijesku.

Branko Čučak rođen je u Sarajevu 1948. godine. Umro je u Istočnom Sarajevu 2008. godine, a sahranjen je na Han Pijesku.

Čučkova poezija uvrštena je u više antologija, a njegova književna djela prevođena su na više svjetskih jezika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments