Otvorena „Vidovdanska humanitarna aukcija slika“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Novom Sarajevu večeras je otvorena „Vidovdanska humanitarna aukcija slika“ koje će se prodavati po cijeni od 500 KM, a sav prihod biće usmjeren za izgradnju Dnevnog centra „Podrži me – 9. januar“ u Kosovskoj Mitrovici za više od 140 djece i mladih sa poteškoćama u razvoju na Kosovu i Metohiji.

„Vidovdanska humanitarna aukcija slika“ organizovana je na inicijativu Odbora u organizaciji Kulturnog centra i opštine Istočno Novo Srajevo u okviru tradicionalne manifestacije „Principovi dani“.

„Želimo da ovom aukcijom, koja je inicijativa banjalučkog slikara Branka Miloševića, pomognemo srpskom narodu na Kosovu i Metohiji i toj kategoriji stanovništva kojoj je neophodna pomoć svih nas“, rekao je predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

On je naveo da je potrebno još oko 90.000 evra da centar bude izgrađen, a projekat je vrijedan 280.000 evra.

„Pozivam sve i ovdje u Istočnom Sarajevu i cijeloj Republici Srpskoj da kupe sliku ili na bilo koji drugi način pomognu ovaj projekat, jer je to trajni spomenik pomoći Republike Srpske srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Ako ga svi zajedno izgradimo, kao da smo manastir sagradili“, naglasio je Arlov.

On je dodao da njemu prije nekoliko dana nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju, bez nekih konkretnijih objašnjenja.

Arlov je uručio plaketu Dnevnog centra predsjedniku Saveza opština i gradova Republike Srpske LJubiši Ćosiću za pomoć u izgradnji ovog objekta, koju su do sada podržale 22 lokalne zajednice iz Srpske.

Ćosić, koji je i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, istakao je da ne postoji grad i opština u Srpskoj koji ne podržavaju rad ovog odbora.

On je naglasio da su bez obzira na trenutnu epidemiološku situaciju imali sadržajan program u okviru „Principovih dana“, a večerašnja izložba je odlična završnica, napominjući da će slike biti izložene u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u narednih deset dana.

„Posebno raduje činjenica da je ova izložba koja putuje Republikom Srpskom, a kojoj su se pridružila djela nastala na našoj drugoj likovnoj koloniji `Beli vuk`. Značajno je što smo imali veliki broj akadamskih slikara koji su stvarali djela, ali i koji su pokazali veliku humanost“, rekao je Ćosić.

On je zahvalio Arlovu na dosadašnjoj saradnji, dodajući da će ona biti nastavljena, te istakao da ljudima na Kosovu i Metohiji najviše nedostaje sloboda, a čemu je Gavrlo Princip težio i što je posebna simbolika izložbe.

„Sloboda je sinonim onoga za šta se Gavrilo Princip borio, ali ne samo srpskog, nego i ostalih naroda na ovim prostorima. Najskuplju cijenu te slobode je platio srpski narod, koji je i dan danas plaća na Kosovu i Metohiji“, rekao je Ćosić.

Akademski slikar i jedan od organizatora likovne kolonije „Beli vuk“ Miloš Popović istakao je da su ove godine ugostili sedam umjetnika koji su djela stvarali na Tvrdimićima, te su pristali da izlože slike na ovoj humanitarnoj aukciji.

„U okviru aukcije izloženo je oko 30 djela autora iz Republike Srpske, a desetak radova nastalih na likovnoj koloniji je pridruženo izložbi. Takođe, Art simpozijum `Jahorina` je donirao nekoliko slika“, rekao je Popović.

Jedan od učesnika likovne kolonije „Beli vuk“ Jelena Božović Đorđević iz Beograda izrazila je veliko zadovoljstvo učešćem na koloniji, napominjući da radovi ostaju ovdje.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare