Otvorena radionica dokumentarnog filma

0

ISTOČNO SARAJEVO – Radionica dokumentarnog filma „Filmski dokument 21. vijeka“, koju su organizovali „Forum teatar“ – Istočno Sarajevo i Peti Internacionalni festival dokumentarnog i kratkog filma „Prvi kadar u pokretu“ otvorena je danas u Kulturnom Centru Istočnog Novog Sarajeva.

„Radionica će biti realizovana u dva dijela. Prvi je teorijski dio, a u drugom će biti primijenjeni teorijski elementi. Nastava je organizovana u vidu razvoja dokumentarnog filma – prvo kratki istorijski dio, a zatim dio o dokumentarnoj formi, razlici između TV reportaže i TV dokumentarca i slično“, rekao je jedan od organizatora radionice i režiser Vitomir Mitrić.

U sklopu radionice, koja će trajati do 21. januara, biće prikazivani filmovi, elementi dramaturgije, pozicije, postavke i načini rada, vođenja seta i sve ono što predstavlja javnu demonstraciju u radu, kao i 18 najboljih domaćih i svjetskih filmova iz oblasti art – dokumentarca.

„Veliko je zadovoljstvo napraviti ovakvu radionicu, koja predstavlja značajan segment Festivala, jer doprinosi obrazovanju mlade publike. U cijelom našem regionu iznenađujuće je kolika je glad za znanjem. Ljudi dođu zbog radoznalosti, a zatim, otkrivajući formu ovog filma, nastave sa radom u tom pravcu“, rekao je režiser Dragan Elčić.

Polaznici radionice su učenici srednjih škola i zaposleni u Informaciono-tehničkom centru RT RS – ITC u Istočnom Sarajevu i RTV Istočno Sarajevo, studenti Muzičke akademije, filmski radnici i ljubitelji filma, koji će imati priliku da učestvuju u produkciji dokumentarnog filma koji će nastati kao rezultat radionice.

Radionica je organizovana u okviru Petog međunarodnog festivala, koji je otvoren u oktobru pod motom „Prvi kadar u pokretu“, koji su sufinansirali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Istočna Ilidža.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare