Отворена пјешачка стаза на Двориштима

0

На Двориштима на Јахорини данас је званично отворена маркирана пјешачка стаза дужине девет километара коју, осим неколико видиковаца и изворишта воде, краси изузетно лијепа природа и претежно четинарска шума.

На уређењу и маркирању кружне стазе радили су Туристичка организација града Источно Сарајево и Удружење грађана „Велика еко Дворишта“.

Директор Туристичке организације града Источно Сарајево Игор Иконић похвалио је рад овог удружења чији је ентузијазам увелико допринио реализацији овог пројекта и чијим су напорима постављени путокази како би се уљепшао туристички бисер Пала и Источног Сарајева.

„Кружна стаза од девет километара умјерено је лагана са неких 300 метара успона, чиме ћемо показати да љетни туризма на нашој дестинацији живи. Због тога смо уложили додатне напоре да уредимо Дворишта и ову локацију учинимо привлачном за све посјетиоце у љетном периоду“, рекао је Иконић новинарима.

Он је додао да ће у наредном периоду још више пажње бити посвећено мапирању и обиљежавању пјешачких стаза, с обзиром на то да је у свијету тренд активан одмор у природи, а то је нешто што туристи траже.

Према његовим ријечима, данашња активност је само једна у низу коју континуирано спроводи градска Туристичке организације будући да су недавно уредили и стазу од Долине мира до Врела Миљацке, те највећу стазу на Јахорини од 16 километара у коју су уложена знатна средства.

Иконић наводи да сезону маркирања пјешачких стаза завршавају промоцијом стазе на Двориштима која ће сигурно служити на понос свим туристичким субјектима на простору тог локалитета, али и Јахорине.

„Дворишта су позната дестинација када је ријеч о нордијском скијању јер се овд‌је одржавају ФИС трке и међународна такмичења у биатлону. На овај начин показујемо да имамо шта понудити туристима. Зато смо у преговорима са Шумским газдинством `Јахорина`, па размишљамо о санкалишту на Двориштима, јер је овај простор на неки начин неправедно запостављен“, истакао је Иконић и додао да ће настојати да у наредном периоду то буде исправљено да би привукли што више туриста.

Предсједник Удружења „Велика еко Дворишта“ Давор Трифковић захвалио је Туристичкој организацији града Источно Сарајево која је препознала капацитет локалитета Дворишта што настоји да употпуни своју понуду и привуче туристе јер ће од смјештајних капацитета са овог подручја користи имати, не само власници, него и локална заједница.

Он је подсјетио да је Удружење основано 2015. године на иницијативу мјештана и корисника насеља Дворишта како би лакше рјешавали проблеме на овом подручју.

„На локалитету Дворишта градња је почела 70-тих година прошлог вијека. Прије рата било је изграђено око 185 објеката, па је током рата један дио девастиран. Послије рата поново је почела изградња и посљедњих десетак година Дворишта су доживјела велику експанзију коју треба да прати и инфраструктура“, рекао је Трифковић.

Он каже да Удружење, заједно са општином Пале, покушава да буде ријешен проблем у вези са проширењем мреже водовода и изградњом канализационог система.

Трифковић је захвалио и компанији „М:тел“ која је 2017. године реализовала пројекат вриједан 250.000 КМ захваљујући којем су Дворишта била међу првим насељима у Републици Српској која су добила оптички кабал спроведен до свих објеката.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare