Otvorena konferencija „Jahorina – planina mladih“

0

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Gorana Zlatković otvorila je danas na Jahorini trodnevnu konferenciju „Jahorina – planina mladih“, i tom prilikom izrazila zadovoljstvo što se na ovakav način nastoje stvoriti pretpostavke za razvoj i promociju omladinskog turizma u Srpskoj.

„Srpska ima izvanredne turističke destinacije koje se mogu ponuditi omladini, poput Sutjeske, Kozare, Jahorine…“, rekla je Zlatkovićeva.

Podsjetivši da je juče otvorena muzička manifestacija „Adrenalin di-džej fest Jahorina 2012“, a da danas počinje trodnevna konferencija posvećenu omladinskom turizmu, Zlatkovićeva je istakla da to potvrđuje da je olimpijska ljepotica Srpske – upravo planina mladih.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Republike Srpske Tihomir Ljubojević rekao je da, u okviru omladinskog turizma, turističke potencijale Jahorine, ali i drugih destinacija Srpske, uvijek treba ponuditi i van sezone skijanja, odnosno da treba da budu na raspolaganju tokom cijele godine.

On je naglasio da je omladinski turizam upravo oblik turizma koji, i pored kriznih vremena, bilježi najveći rast u svijetu.

Direktor Turističke organizacije Grada Istočno Sarajevo Savo Kovač istakao je da Jahorina pokazuje da je turizam u Srpskoj u izlaznoj liniji.

„Jahorinu svi vidimo kao sinonim zimskog turizma, ali je neophodno ponuditi različite aktivnosti, kako bi potencijali ove planine bili iskorišteni tokom cijele godine“, rekao je Kovač i dodao da je Jahorina poznata po svom biodiverzitetu i čistom vazduhu.

Direktor Olimpijskom centra Jahorina Branko Koroman rekao je da se od 2008. godine, od kako je usvojen Master plan za Jahorinu, radi na tome da se sustigne konkurencija, odnosno turistički centri u regionu.

On je rekao da se poslije ovogodišnjeg FIS kupa na Jahorini rodila ideja da se na olimpijsku ljepoticu dovede i trka evropskog kupa, što neće biti moguće ukoliko, kako je naveo, u pomoć ne priskoči Vlada Srpske.

Član Organizacionog odbora za razvoj i promociju omladinskog turizma Srpske i predsjednik Upravnog odbora Ferijalnog saveza Republike Srpske Dubravko Suvara poručio je da su u zabludi svi koji misle da je omladinski turizam jeftini turizam, te zahvalio ministru trgovine i turizma Republike što je prepoznala potrebu da se radi na razvoju te vrste turističke ponude.

„Cilj ove konferencije je da napravimo putokaz za narednu sezonu, kako bi ubzrali razvoj omladinskog turizma u Srpskoj“, rekao je Suvara.

Tokom trodnevne konferencije biće održana prezentacija „Omladinski turizam kao resurs Republike Srpske, sa posebnim osvrtom na Jahorinu kao destinaciju za mlade turiste“, prezentacija pozitivnih primjera iz regiona – „Big snou festival“, „Kopaonik mart 2012“ – Egzit tim Srbija, a biće obavljena i projekcija promotivnog filma „Jahorina 2011-2012“.


(www.palelive.com / Srna / foto: B.Savić)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare