Otvorena izložba vojnih eksponata i dokumenata

0

U foajeu Kulturnog centra Pale večeras je, povodom obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske, otvorena izložba eksponata i dokumenata iz perioda stvaranja i razvoja Republike Srpske. Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da izložba ima višestruki značaj, jer je posvećena proslavi 9. januara – Dana Republike Srpske, te da su se mogle vidjeti uspomene na njeno stvaranje.

On dodaje da je izložba vrijednih eksponata uvod za stvaranje Muzeja Republike Srpske koji će biti osnovan i izgrađen na Palama.

„Definitivno je dogovoreno da će Muzej Republike Srpske biti na Palama i to je samo dio bogatog opusa koji treba da služi budućim generacijama na uvid, da oni znaju šta je to za šta su se borili njihovi očevi i djedovi“, rekao je Jugović.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević kaže da je ponosna što živi na Palama, gdje je rođena Republika Srpska i što se ovdje redovno obilježava 9. januar.

Ona naglašava da bi sa republičkog nivoa nekada trebalo organizovati centralnu proslavu i na Palama, jer je to ova opština zaslužila.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Predrag Vučićević rekao je da Srbi cijene 9. januar – Dan Republike Srpske, jer je prvi put u istoriji sa ove strane Drine formiran etnički prostor, gdje imaju zakonodavnu, izvršnu i svaku drugu vlast.

„Prvi put u istoriji srpski narod je sa ove strane pobijedio u ratu i kao pobijednici moramo poštovati datum stvaranja Srpske. Svi su mogli vidjeti dio odlikovanja, uniforme, materijale, fotografija i sve ono iz vremena kada se stvarala Republika, kao i dio dokumentacije koji je tada zabilježen na našem području“, ističe Vučićević i dodaje da su Pale rodno mjesto Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je da je veoma bitno obilježavanje Dana Republike, jer je to jedan od najvažnijih datuma koji svi pojedinačno, institucionalno, politički i društveno na dostojanstven način treba da proslavljaju.

Parađina je naveo da je ovo jedinstvena prilika za sjećanje na stvaraoce Republike Srpske, koji su za nju dali ono najvrednije, a to su njihovi životi.

Autor izložbe Đorđe Kardum naglasio je da na ovom projektu radi već 12 godina sve zbog ljubavi prema državi, otadžbini i prema svemu što je u vezi sa stvaranjem Republike Srpske.

On je istakao da je večerašnja kolekcija samo mali djelić onoga što on ima, te da je uložio veliki trud, rad i napor.

Kardum navodi da eksponate želi ostaviti budućim pokoljenjima da bi se mogli upoznati o periodu nastanka, stvaranja i razvoja Srpske.

On je zahvalio načelniku opštine Pale koji ga je angažovao na ovom projektu kako bi zajedničkim snagama dali svoj doprinos obilježavanju Dana Republike.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments