Otvorena izložba „Život i djelo Milutina Milankovića“

0

ANDRIĆGRAD – U galeriji „Lubarda“ u Andrićgradu večeras je otvorena izložba „Život i djelo Milutina Milankovića“, s ciljem očuvanja uspomene na njegov lik i djelo.
Predsjednik Udruženja „Milutin Milanković“ Slavko Maksimović iz Beograda rekao je Srni da je Andrićgrad mjesto gdje se afirmiše nauka, kultura i umjetnost i da je ovo odlična prilika da se predstavi materijal o životu i radu Milutina Milankovića, jednog od najvećih srpskih naučnika.

„Radeći na ovom projektu, obišli smo sva mesta gde je Milanković živio i radio, obišli smo sve institucije i konstatovali gde se nalazi arhivska građa o ovom naučniku“, kaže Maksimović.

On je dodao da ovo Udruženje nema priliku da dobije originalna dokumenta, ali da je prikupljeno i digitalizovano oko 1.000 dokumenata, koji su pretočeni u ovu izložbu.

„Ovde ima više od 300 pojedinačnih dokumenata koji predstavljaju poreklo njegovih roditelja, njegovo školovanje u Beču, rad na beogradskom Univerzitetu i sve što čini njegov život i delo“, napominje Maksimović.

On je naglasio da je ova izložba imala postavku u Banjaluci, Milićima, sada je u Andrićgradu, a nakon toga trebalo bi da bude predstavljena u Trebinju.

Nakon otvaranja izložbe, Maksimović je u ime Udruženja „Milutin Milanković“ poklonio biblioteci „Ivo Andrić“ u Andrićevom institutu knjige koje prate život i djelo ovog naučnika.

Izložba će biti otvorena do kraja marta.

Milutin Milanković je, uz Nikolu Teslu i Mihajla Pupina, najveće ime srpske nauke, veliki matematičar, astronom i geofizičar.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare