Отворена изложба посвећена Милеви Марић Ајнштајн

0

ЗВОРНИК – У крипти Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Зворнику отворена је данас изложба са 27 банера која је посвећена српском научнику Милеви Марић Ајнштајн.

Аутор изложбе Жива Макрин из Бијељине рекао је да је Милева Марић, удато Ајнштајн, неправедно запостављена и недовољно се о њој говори.

„Овом изложбом покушали смо да представимо живот Милеве Марић од њеног рођења 1875. године у Тителу у Србији, до студија на циришком Политехникуму, као и њеном доприносу науци“, рекао је Макрин.

Он је нагласио да је, према одређеним мишљењима, Милевин допринос науци огроман, па се чак сматра да је она доказала теорију релативитета, а не Алберт Анштајн, који је од ње преузео радове.

„У вријеме када су Милева и Алберт живјели заједно, није било уобичајено да жене буду истицане за своје достигнуће у науци, те је тако Ајнштајн покупио све похвале и заслуге за бројне теорије за које је Милева заслужна“, рекао је Макрин.

Шеф Кабинета градоначелника Зворника Драгана Милошевић рекла је да је изложба организована у оквиру програма обиљежавања Дана града и биће отворена за посјетиоце наредних пет дана.

„Милева Марић као Српкиња, жена и научник постигла много у свијету науке, али, нажалост, за тај допринос није адекватно награђена“, рекла је Милошевићева и додала да се у Србији и Републици Српској у посљедње вријеме ради на томе да се открије пуна истина о Милеви и њеном научном путу.

Протојереј ставрофор Милош Зекановић, старјешина Саборног храма и архијерејски намјесник зворнички, рекао је да је крипта Саборног храма отворена за све културне и едукативне садржаје који доприносе да се научи више о свијету у коме живимо.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare