Otvorena izložba posvećena Dari Sekulić

0

ISTOČNO SARAJEVO – U organizaciji Matične biblioteke Istočno Sarajevo danas je svečano otvorena izložba pod nazivom „Sretna skitnica“, posvećena istaknutoj pjesnikinji Dari Sekulić.

Autor izložbe bibliotekar Ivana Kuljanin izjavila je novinarima da je postavka podijeljena u nekoliko tematskih cjelina, a to su biografija sa objavljenim zbirkama pjesama, porodične fotografije, zatim sa književnih večeri, putovanja, promocija knjiga, kao i druženja pjesnikinje sa djecom i učenicima osnovnih i srednjih škola.

„Imamo i njenu prepisku sa slikarom Ibrahimom LJubovićem, pozivnice, razglednice, nagrade, isječke iz novina, odnosno kako su mediji vidjeli Daru Sekulić.
Izložena je i poezija koja je posvećena Dari Sekulić, šta su drugi pisali o njoj, te nagrade koje je dobijala“, dodala je Kuljaninova.

Ona je napomenula da je izložba „Sretna skitinica“ otvorena pred Međunarodni dan žena, 8. mart, kada je vrijeme da se govori o ženama, koje su na neki način, mijenjale svijet oko sebe na bolje.

„Dara je više puta izjavila kako je bilo teško biti pjesnikinja u vrijeme kada je ona počela da stvara. To neko rušenje stereotipa, patrijarhalnih okvira i tradicionalne uloge žene u njemu. Mi, zaposleni u Matičnoj biblioteci, smo od Dare Sekulić dobili na povjerenje privatne njene fotografije, tako da smo imali mnogo materijala da se napravi lijepa i bogata izložba“, istakla je Kuljaninova.

Prema njenim riječima, materijala je bilo još, ali jednostavno nije moglo sve da bude obuhvaćeno zbog nedostatka prostora.

Kuljaninova ističe da izložba nosi naziv po zbirci Dare Sekulić „Sretna skitnica“ koju je objavila 2008. godine, a za nju je dobila nagradu „Kočićevo pero“.

„U okviru te zbirke imamo pjesmu `Sretna skitnica` koja možda najbolje opisuje ko je to bila Dara Sekulić. Ona je cijeli život takoreći, `skitala`. Rano je ostala bez roditelja u Drugom svjetskom ratu, bila je domsko dijete“, navela je Kuljaninova.

Izložba posvećena istaknutoj pjesnikinji biće otvorena za posjetioce u holu Matične biblioteke u narednih 10 dana.

Dara Sekulić rođena je 1931. godine u selu Kordunski LJeskovac, a preminula je prošle godine u Sarajevu.

Napisala je 28 knjiga poezije. Između ostalih, objavila je knjige pjesama „Odsanjani dom“, „Grlom u jagode“, „Gorak konak“, „Blisko bilo“, „Licem od zemljice“, „Oblik studi“, „Duh pustoši“, „Licem prema suncu“, „Brat moj Tesla“, „Reč se igra“ /pjesme za djecu/, bibliofilsko izdanje zbirke „Od grada do brda“.

Dobitnik je pjesničkih nagrada „Savo Mrkalj“ i „Zlatna struna“ za 1972. godinu, „Zmajeva nagrada“ za 1997. godinu, „Pečat varoši sremskokarlovačke“ za 2002. godinu, nagrade Književnih susreta na Kozari 2010. godine i drugih, navedeno je u saoštenju.

Posljednja zbirka „Odbačene pjesme“ objavljena je 2019. godine u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare