Otvorena izložba o stradanju Srba u Kraljevu 1941. godine

0

Izložba Narodnog muzeja Kraljeva „Kultura sjećanja – Ko ne pamti iznova preživljava“, o stradanju Srba u Kraljevu oktobra 1941. godine, otvorena je danas u Srednjoškolskom centru na Palama, u okviru saradnje sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Koautor izložbe Mirjana Savić iz Narodnog muzeja Kraljevo navela je da je izložba posvećena jednom od najtragičnijih događaja tokom Drugog svjetskog rata – masovnom strijeljanju talaca u Kraljevu u oktobru 1941. godine u kome je stradalo 2.198 stanovnika Kraljeva i okolnih mjesta.

„To stradanje je najtragičniji zločin u istoriji, zločin protiv čovječnosti. Streljane su porodice, otac i sin, braća, kao i žena od 26 godina, frizerka u Kraljevu porijeklom iz Bileće“, istakla je Savićeva i dodala da su sve to bili civili.

Ona je naglasila da se izložba bavi kulturom sjećanja i da su prikazani popisi strijeljanih, fotografije, pisma i razni lični predmeti, a značajan dio postavke predstavljaju crteži i grafike.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo Draga Mastilović rekao je da je onaj narod koji zaboravi svoju istoriju dužan da je ponavlja. „Svi znamo da je naša istorija, barem u 20. vijeku, tako tragična, pa je bolje da je naučimo nego da je ponavljamo“, istakao je Mastilović.

On je dodao da je dobro što se izložba održava u Srednjoškolskom centru, jer od omladine treba da krene briga za kulturom pamćenja, a srpski narod je poznat „po problemima kada je u pitanju kultura pamćenja“.

„Dva su razloga tih problema. Jedno je veliko neznanje o prošlosti, a drugo međusobno nepoznavanje raznih srpskih naroda koji živi u raznim krajevima srpskog etničkog prostora. Sa ovim zajedničkim projektom, koji je jedan u nizu, prevazilazimo te probleme“, ocijenio je Mastilović.

Mastilović je naveo da je, osim Srba iz Kraljeva, stradalo i dosta Srba iz BiH, te da neprijatelji srpskog naroda ne pitaju odakle je Srbin, oni ga ubijaju isto.

Prema njegovim riječima, zato treba upoznati mlade sa stradanjima, jer nije dovoljno samo znati šta se dešavalo na lokalnom nivou, bitno je znati kakvi su to istorijski procesi pratili srpski narod, ali i upoznati ih sa stradanjima i stratištima.

Docent Dejan Antić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu rekao je da je izložba posvećena stradanju Srba u Kraljevu oktobra 1941. godine, da sloboda nema cijenu i da se mora poštovati i čuvati uspomena na stradale pretke, žrtve ne samo Kraljeva nego Kragujevca, Starog Broda, Prebilovaca.

„Mnogo je srpskih stratišta i jama širom Hercegovine i BiH, Srbije. Moramo voditi računa o tome da čuvamo sjećanja na stradale pretke jer samo ćemo na taj način sačuvati nacionalni identitet i sjećanjem na srpske žrtve čuvati Srbiju i Republiku Srpsku danas“, naglasio je Antić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je Narodnom muzeju Kraljeva što su donijelu postavku na Pale kako bi djeca i svi drugi uvidjeli veliki doprinos koji je dao narod iz Šumadije, Kraljeva, Kragujevca za borbu i slobodu tadašnje države, kao što su to činili i Srbi Istočnog Sarajeva za stvaranje i odbranu Republike Srpske.

Profesor srpskog jezika u Srednjoškolskom centru „Pale“ Branka Malinić Ćugalj rekla je novinarima da su u ovoj školi svi opredijeljeni za njegovanje kulture pamćenja u okviru redovnih i vannastavnih aktivnosti, kako se zločin nad srpskim narodom nikada i nikome ne bi ponovili.

Izložba će trajati do 12. decembra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare