Otvorena izložba knjiga i predstavljen roman “Dečak koga je ujeo gušter”

0

ZVORNIK – U zvorničkoj Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci večeras je otvorena izložba novih knjiga, promovisan roman “Dečak koga je ujeo gušter”, autora Vojislava Radojkovića iz Beograda, te nagrađeni najaktvniji čitaoci u 2018. godini.
Direktor Narodne biblioteke i muzejske zbirke Nega Stjepanović rekla je novinarima da ova ustanova već 10 godina na kraju kalendarske godine organizuje izložbu najnovijih naslova koje je Biblioteka kupila.

“Između ostalih, kupimo i knjige za koje naši korisnici iskažu potrebu ili sugestiju, a Biblioteka ih nabavi i izloži da naši čitaoci mogu pogledati šta će čitati u narednom periodu”, rekla je Stjepanovićeva.

Ona je istakla da je, tradicionalno, i ove godine Biblioteka dodijelila pet prigodnih nagrada najaktivnijim čitaocima, odnosno korisnicima usluga ove ustanove.

Stjepanovićeva je istakla da je ova godina za Narodnu biblioteku i muzejsku zbirku bila vema uspješna i pojasnila da je Biblioteka organizovala više od stotinu različitih kulturnih aktivnosti za djecu i za ostale sugrađane.

“Organizovali smo festival humora i satire `Kriva Drina,` koji je održan drugi put u našem gradu, ali prvi put pod pokroviteljstvom Narodne biblioteke i muzejske zbirke”, rekla je Stjepanovićeva i dodala da je festival izazvao veliku pažnju, ne samo u Zvorniku i Republici Srpskoj, nego i u okruženju.

Stjepanovićeva je izrazila nadu da će ovaj festival imati svijetlu budućnosti i da će zauzeti visoku poziciju na kulturnoj mapi Republike Srpske.

Ističući da je Narodna biblioteka i muzejska zbirka ove godine stavila akcent na izdavačku djelatnost, Stjepanovićeva je rekla da je Biblioteka, osim štampanja Zbornika sa festivala humora i satire “Kriva Drina”, imala i druga značajna izdanja.

“U izdanju Biblioteke objavljena je knjiga `Kočićeva prepiska` autora Jovana Ivanovića u kojoj je objedinjena kompletna prepiska Petra Kočića sa više od 10 pisama koja do sada nisu bila objavljivana”, navela je Stjepanovićeva.

Prema njenim riječima, to djelo se može čitati samostalno, a može se koristiti za istraživački rad posvećen Petru Kočiću.

“Sva naša izdanja su predstavljena na Sajmu knjiga u Beogradu i publika ih je veoma dobro prihvatila”, rekla je Stjepanovićeva.

Ona je istakla da je u okviru izložbe novih naslova i podjele nagrada najaktivnijim čitaocima promovisan i roman “Dečak koga je ujeo gušter”, autora Vijislava Radojkovića, u izdanju Narodne biblioteke i muzejske zbirke.

Radojković je rekao da je roman “Dečak koga je ujeo gušter” veza preko Drine, jer se radnja romana dešava i sa jedne i sa druge strane ove rijeke.

“Radnja romana o dva savremena slikara je delimično istinita, a delimično mit”, naveo je Radojković i dodao da je ovo njegov četvrti roman.

On je pojasnio da u romanima više voli da stvara višeslojnu umjetnost, nego da ispriča neku priču – desilo se to i to, ona je voljela njega, a on nju i slično.

“U svojim romanima na poseban način bavim se filmom, književnošću, slikarstvom”, rekao je Radojković i dodao da, osim osnovne romansijerske priče, želi da čitaoci otkriju ili prepoznaju sve ono što je pisac htio da kaže.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments