Otvorena izložba „Filmovi koje smo gledali“

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočnom Novo Sarajevo večeras je otvorena izložba filmskih plakata iz Arhiva Kinoteke Republike Srpske pod nazivom „Filmovi koje smo gledali“.

Direktor Kinoteke Snježan Lalović rekao je da je izloženo oko 70 plakata, te da je namjera dokazati da se umjetnosti nadopunjuju, jer ima plakata koji su slikani.

„Plakat za film `Bitka na Neretvi` radio je Pablo Pikaso“, podsjetio je Lalović i dodao da su se mnogi umjetnici okušavali u oslikavanju plakata.

Lalović ističe da plakati služe kao jedna vrsta propagandnog materijala, te da utiču na gledanost filmova.

On je izrazio uvjerenje da će se starije generacije sa nostalgijom prisjećati filmova koje su nekada gledali, a koje je danas teško naći.

Lalović je rekao da izložbu prati i filmski program koji se u Sremskim Karlovcima održava svake godine, pod nazivom „Bdenje duše“, a biće prikazani filmovi „Lavirint“ Igora Vasiljeva, „Tragovima svedoka“ Bate Petrovića i „Priča o Višnji“, film koji dolazi iz Pirota.

On je dodao da je izložba dugo najavljivana jer je u toku proces digitalizacije fonda plakata u Kinoteci Republike Srpske.

„Do sada smo digitalizovali 350 komada i nastavljamo dalje“, poručio je Lalović.

Akademski slikar Miloš Popović, koji je večeras otvorio izložbu, rekao je da izložba prikazuje sintezu filmske i likovne umjetnosti.

„Prva asocijacija za to mi je bio plakat za film `Bitka na Neretvi`“, rekao je Popović.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments