Otvorena izložba „Dok živi jezik, živi i narod“

0

ZVORNIK – U zvorničkoj Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci večeras je otvorena izložba pod nazovom „Dok živi jezik, živi i narod“, posvećena razvoju srpskog jezika i pisma od devetog do 19. vijeka.

Izložbu su, povodom 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika, priredili bibliotekar Željko Nikolić i pripravnik u ovoj kulturno obrazovnoj ustanovi Dragana Kulić.

Nikolić je rekao novinarima da su naši preci dokazali kako je maternji jezik moguće njegovati i sačuvati i kada nema materijalnih sredstava za to, jer oni su bez obzira na lošije uslove života sačuvali jezik i kroz pisane izvore i narodni govor.

Ističući da je čitanje jedan od najboljih načina da se sačuva jezik, Nikolić je istakao da Narodna biblioteka i muzejska zbirka posjeduje značajan broj građe na maternjem jeziku.

„Čitanjem ove literature bićemo duhovno bogatiji i znaćemo očuvati blago maternjeg jezika, a samim tim i identitet našeg naroda“, rekao je Nikolić.

On je naglasio da je, osim rečenog, zaštita kulture izražavanja, pravilnog korišćenja gramatike i njegovanje jezičke pismenosti, temelj svakog društva, te dodao da ova biblioteka nastoji da kroz raznovrsne aktivnosti to i njeguje.

Kulićeva je rekla da je jezik živa kategorija koja se stalno razvija i dopunjuje.

„Brzina življenja, prekomjerno korišćenje stranih riječi i izraza, mladalački sleng i žargon, te sve manje čitanja i pisanja na maternjem jeziku kako kod mladih, tako i kod ostalih kategorija, nepovoljno utiče na očuvanje jezika“, pojasnila je Kulićeva.

Ona je naglasila da ova izložba ima za cilj da ukaže na važnost poznavanja osnovnih podataka o razvoju jezika od Ćirila i Metodija do Vuka Stefanovića Karadžića, te istakla da je poznavanjem maternjeg jezika olakšano učenje stranog jezika.

Izložba će biti otvorena do 26. februara.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare