Otvorena Deseta revija ruskog filma

0

Projekcijom filma “Nasljednici” autora Vladimira Hotonjenka večeras je na Filozofskom fakultetu na Palama otvorena Deseta revija ruskog filma, koja će trajati do subote, 15. decembra.

Jubilarnu reviju ruskog filma na Filozofskom fakultetu otvorila je treći sekretar ambasadora Ruske Federacije u BiH Lilija Sabirova koja je rekla da na ovaj način promovišu rusku kulturu i ruske filmove koji su od velikog interesa za stanovništvo Republike Srpske.

“Puno gostiju je došlo i to je dokaz da je naša saradnja sa Filozofskim fakultetom na Palama od velikog značaja. Nadam se da će svi uživati u filmovima koji će biti prikazivani”, istakla je Sabirova.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da im je čast i zadovoljstvo što imaju priliku da Fakultet bude domaćin 10. jubilarne revije ruskog filma, koja je postala tradicionalna.

“Revija za Filozofski fakultet ima više dimenzija s obzirom da imamo i katedru za rustistiku sa kojom imamo velike planove, a u toku je pripremanje i novog studijskog programa za ruski jezik. Uspjeli smo da završimo proces osnivanja Centra za ruske studije koje nama puno znače i očekujemo do kraja ove godine da bude zvanično otvaranje”, istakao je Mastilović.

On je dodao da će Centr za ruske studije biti veliki zamajac ne samo u proučavanju i popularizaciji ruskog jezika već i kulture, istorije i ruske civilizacije.

Prema njegovim riječima, uspjeli su da ostvare dobru saradnju i sa ruskom humanitarnom misijom u Nišu, zahvaljujući njima od sljedećeg semestra će imati i prvog lektora ruskog jezika na Filozofskom fakultetu.

Mastilović navodi da u februaru očekuju i potpisivanje sporazuma sa uglednim Moskovskim-pedagoškim Univerzitetom koji će im biti strateški partner u narednom periodu kada je u pitanju proučavanje ruskog jezika, kulture, istorije.

Jedan od organizatora manifestacije Željko Stojanović naveo je da revija ruskog filma jeste urbana tradicija na Palama koja je održala kontinuitet i međunarodnog je karaktera.

“Biće prikazano pet filmova kao i svaka do sada revija. Prvi film je priča o moralnom izboru, koje nema univerzalnog odgovora, ali ima nešto tipično rusko u sebi, zatim vas vodimo u Moskvu, a da niste tamo. Treći film `Baka` je film sa dobijenih 12 nagrada u Rusiji i inostranstvu i to dovoljno govori o njemi, zatim film o najboljem muzeju `Ermitraž` koji se poredi sa Luvrom i na kraju zanimljiva romansa”, rekao je Stojanović.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je organizatorima na večerašnjoj reviji ruskog filma i sekretarima ambasade Ruske federacije u BiH, te istakao da se nada da je ovo samo početak jedne mnogo ozbiljnije priče.

Jugović je zahvalio i dekanu Filozofskog fakultet Dragi Mastiloviću što ima i održava kontakte sa ljudima iz Ambasade Rusije i njihovim predstavicima i što je uspio da ostvari veću priču, a to je osnivanje Centra za ruske stidije koje će zajedno uz katedru za kineski jezik biti udarna snaga na Filozofskom fakultetu.

Na repertoaru revije nalazi se pet filmova, a film “Nasljednici” prikazan je večeras.

Sutra u 19.00 časova biće prikazana “Istorijska i današnja Moskva”, zatim svako veče u isto vrijeme filmovi “Baka” u režiji Lidije Borbove, “Ermitaž” državni muzej koji je u trci za najbolji muzej na svijetu, dok će posljednjeg dana revije u subotu, 15. decembrra, biti prikazan film “Surova romansa” u režiji Eljdara Rjazanova.

Revija ruskog filma do sada je više puta održana u Mostaru, Sarajevu, Bileći, Nevesinju, Bijeljini, Brčkom, Prijedoru, Kotor Varošu, Banjaluci, Foči, Zvorniku, Vlasenici, Rogatici, kao i u Srbiji i Crnoj Gori.

Projekat revije ruskog filma tokom 10 godina ukupno je imao 55 izdanja i 270 projekcija ruskih filmova različitih žanrova.

Reviju ruskog filma organizovao je Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu uz podršku Ambasade Ruske Federacije u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments