Otvorena 16. Likovna kolonija “Pale“

0

U Cekovića kući na Palama sinoć je svečano otvorena 16. Likovna kolonija “Pale“ i izložba radova nastalih tokom 15. saziva Kolonije.

Otvarajući ovogodišnju Koloniju, načelnik opštine Pale Slobodan Savić rekao je da je ova kulturna manifestacije više od obične s obzirom da će svako veče, osim redovnih aktivnosti, biti priređen i prateći program zabavnog karaktera za ovdašnje stanovnike.

“Za Likovnu koloniju se sigurno može reći da prati razvoj Pala, upravo zbog toga što su Pale danas izrasle u jedna grad mladosti, sporta i ukulture“, naglasio je Savić, dodajući da će Paljani, za ovih sedam dana koliko traje Likovna kolonija, imati šta da vide, s obzirom da su Pale inspiracija za umjetnike.

Akademski slikar i kustos galerije Likovne kolonije “Pale“ Branislav Kovačević rekao je novinarima da u radu ovogodišnje Kolonije učestvuju 23 slikara, vajara, grafičara i keramičara iz Kanade, Njemačke, Makedonije, Srbije, Crne Gore i BiH.

On je dodao da je ovogodišnja kolonija najviše bazirana na slikarima sa Pala, jer ih ima u velikom broju, a malo se pojaljuju, dodavši da su novina na Likovnoj koloniji keremičari, koji dolaze iz okoline Užica.

Kovačević je najavio predavanje profesora Obrada Jovanovića o temi “Likovno obrazovanje u osnovnoj školi“, koje će biti održano u okviru Kolonije, ocjenivši da je ono od velikog značaja za roditelje i prilika da se upoznaju sa ovom temom.

Učesnik Likovne kolonije “Pale“ Milovan Dagović smatra da je Likovna kolonija međunarodna institucija zahvaljujući kojoj se ljudi okupe oko jedne ideje – umjetnosti. On je ocijenio da je sam prostor Pala sa svojim krajolikom, ljudima, istorijom i svim sadržajima koji čine čovjeka veoma zanimljiv.

U okviru sedmodnevne Likovne kolonije “Pale“ biće održan koncert Srednje muzičke škole Istočno Sarajevo, a svakodnevno će biti prezentovani igrani filmovi o poznatim umjetnicima u svijetu slikarstva.

U planu je odlazak u Foču i posjeta Medicinskoj akademiji, kao i folklorna predstava Kulturno-umjetničkog društva “Mladost“ Pale.

Posljednjeg dana Likovne kolonije predviđeno je otvaranje izložbe radova nastalih tokom ovogodišnje Likovne kolonije “Pale“.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=JYD4j-WunxA&feature=player_embedded}

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare