Otvoren stečajni postupak u “Javoru”

0

HAN PIJESAK – U Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu otvoren je stečajni postupak nad Javnim komunalnim preduzećem “Javor” iz Han Pijeska, a za stečajnog upravnika imenovan je Dragomir Stjepanović iz Rogatice.

Vršilac dužnosti direktora ovoga preduzeća Čedo Golijan rekao je novinarima da su stečajni postupak pokrenuli zaposleni radnici i direktor, a opština je za pokretanje stečanog postupka uplatila predujam od 5.000 KM.

On je napomenuo da se rješenjem suda nalaže privremena obustava prinudnih izvršenja pokrenutih protiv stečajnog dužnika, a stečajnom upravniku se nalaže da izvrši uvid u poslovne knjige i utvrdi da li postoji razlog za pokretanje stečaja, da odredi stečajnu masu dužnika i izvrši kontrolu poslovanja preduzeća.

Golijan je podsjetio da će na narednom ročištu 26. marta on kao zakonski zastupnik “Javora” dostaviti bilans stanja i uspjeha, te odluku o prestanku rada preduzeća.

Prema njegovim riječima, od 19. marta račun preduzeća je blokiran, a dug povjeriocima, te radnicima za penziono i invalidsko osiguranje veći je od 1,5 milona KM, zbog čega je jedino rješenje bio stečaj.

Do blokade računa bila su potpisana dva reprograma duga sa preduzećem “Elektro-Bijeljina” i Poreskom upravom Republike Srpske. Reprogram duga Poreskoj upravi bio je u iznosu 174.028 KM na 36 mjesečnih rata, ali su obaveze plaćane samo četiri mjeseca.

Reprogram duga sa “Elektro-Bijeljinom” zaključen je na iznos 716.731 KM i pokrenut je u aprilu prošle godine. Problem nisu samo anuiteti reprograma već i tekuće obaveze za utrošenu struju.

Ukupni dug “Javora” je dva miliona KM, a dugovanja radnicima iznose 500.000 KM na ime 20 neisplaćenih plata i doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Preduzeće već duži vremenski period posluje u otežanim uslovima, sa zastarjelom tehnologijom.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments