Otvoren renovirani planinarski dom

0

ISTOČNO SARAJEVO – Načelnik Istočnog Novog Sarajeva LJubiša Ćosić otvorio je renovirani planinarski dom Paninarskog društva „Trebević“ na Čelini u čiju je obnovu ova lokalna zajednica uložila 45.000 KM.

Ćosić je istakao da je simbolika ovog doma i u tome što se na grbu opštine Istočno Novo Sarajevo nalazi Trebević i da je samim tim identifikacija građana ove opštine sa Trebevićem ogromna.

„Kada imate planinarsko društvo koje funkcioniše na odnosu poštovanja i razumijevanja, te aktivizmu koje ovi ljudi ispoljavaju onda je jasno zašto sarađujemo“, rekao je Ćosić i dodao da se svake godine na sletu na Trebeviću okupi veliki broj prijatelja.

On je podsjetio da je opština pomogla obnovu unutrašnjosti ovog doma i da su planinari uradili sve ostalo.

Ćosić je dodao da se objekat nalazi na području opštine Istočni Stari Grad, ali da ga svi građani Istočnog Sarajeva osjećaju svojim i da će to biti i dalje mjesto okupljanja.

„Trebević će biti park prirode, biće zaštićen, a prihodi koji se budu ostvarivali biće uloženi u obnovu Trebevića, podrfšku razvoju planinarske infrastrukture i promociju Trebevića. Trebević je ponos Istočnog Sarajeva i ima značajan broj rariteta iz biljnog i životinjskog svijeta i takav treba da ostane“, rekao je Ćosić.

On je dodao da sredstva treba usmjeriti i u obnovu putne infrastrukture i da je Trebević spona Istočnog Sarajeva.

„Novi načelnik, odnosno Istočno Novo Sarajevo, iduće godine uložiće 30.000 maraka u dalji nastavak obnove eksterijera i enterijera ovog doma“, najavio je Ćosić.

Predsjednik Planinarskog društva „Trebević“ Dane Sikima zahvalio je Ćosiću za odobreni novac za obnovu doma.

„Prepoznali su svrhu ovog objekta, odobravanje sredstava doprinijelo je da se on rekonstruiše i zaštiti od propadanja“, rekao je Sikima.

Dugogodišnji član Planinarskog društva „Trebević“ Branislav Popović rekao je da su sredstva uložena u obnovu kompletne stolarije, da je riješeno pitanje „mokrog čvora“, sobe za spavanje, plafoni, podovi i zidovi, te da je zamijenjeno sve što je bilo devastirano.

„Unijeli smo nešto i novog namještaja, a nešto smo dobili na poklon. Nadamo se da će planinari da se okupljaju, a najpoznatiji je naš slet početkom oktobra gdje okupljamo dosta ljudi. Za taj dan podijelimo 300 ručaka, a ovdje se skupi dosta školske omladine i gosti iz cijele bivše Jugoslavije“, rekao je Popović.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare