Otvoren rekonstruisani put prema crkvi brvnari u selu Vagan

0
Otvoren rekonstruisani put prema crkvi brvnari u selu Vagan

RUDO – U mjesnoj zajednici Budimlija u opštini Rudo otvoren je rekonstruisani lokalni put Danilovići-Vagan, u prisustvu mještana sela i zvanica.

Arhimandrit Jovan Gardović rekao je da će ova putna komunikacija omogućiti mještanima bolju vezu ka Rudom i Višegradu. Lakše će se dolaziti i do crkve na Vaganu koja potiče iz 17. vijeka, a do koje se do sada dolazilo strmim putem.

“Imamo emotivnu i istorijsku obavezu da obnovimo crkvu brvnaru. To je sada ponos svima, ne samo ljudima ovog kraja, već svim ljudima srpskog naroda”, dodao je Gardović.

On je zahvalio svim ljudima koji su pomogli i dodao da je narod koji živi na ovim prostorima zaslužio da doživi ovakvu radost.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Putevi Srpske” Nenad Ješić rekao je da, iako rekonstrukcija putnog pravca nije u nadležnosti ovog preduzeća, odlučili su se na zajedničku akciju i prikupili sredstva.

“Nadam se da ćemo naredne godine prikupiti sredstva da sastavimo put sa magistralnim putem i da omogućimo redovno bogosluženje u crkvi”, dodao je Ješić.

Direktor preduzeća “Romanijaputevi” Mirko Pandurević rekao je da je saobraćajnica napravljena kao zadužbina ovih ljudi i vjerujućeg naroda.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da opština Višegrad pomaže Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a nastaviće to da čini i u narednom periodu.

“U planu je da oko Manastira Dobrun uradimo rasvjetu, što ovom narodu mnogo znači”, dodao je Đurević.

Sredstva za rekonstrukciju obezbijeđena su donacijama, a izvođač radova je bilo preduzeće “Romanijaputevi”.

Prema ljetopisu, crkva u Vaganu je sagrađena oko 1682. godine i spada u red najljepših na razmeđi Srbije i BiH, a svojim spoljnim i unutrašnjim izgledom, a posebno duhovnim mirom kojim zrači, ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Republike Srpske zaštitio je ovo mjesto i lokaciju na Crkvini, uzvišenju iznad brvnare, gdje je prije ove postojala crkva iz doba Nemanjića.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments