Otvoren „Kutak kineske kulture“

0

U organizaciji Katedre za Sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je na Palama otvoren „Kutak kineske kulture“, kao svojevrsni uvod u osnivanje Konfučijevog instituta na Filozofskom fakultetu na Palama.

Dekan ovog fakulteta Draga Mastilović istakao je značaj međunarodne saradnje Univerziteta u Istočnom Sarajevu i fakulteta u njegovom sastavu sa drugim državama, a posebno sa NR Kinom i njenim institucijama.

„Posebno smo ponosni na našu Katedru za sinologiju, jedinu u BiH koja izučava kineski jezik i kulturu, a vjerujemo da ćemo uskoro na Filozofskom fakultetu na Palama osnovati i Konfučijev institut“, naglasio je Mastilović.

On je zahvalio ministrima spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i inostranih poslova BiH Mirku Šaroviću i Igoru Crnatku koji su sa nivoa ovih institucija dali preporuke za osnivanje pomenutog instituta.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/kutak-kineske-kulture-dec-2016/] width=[87] height=[87] title=[Otvoren „Kutak kineske kulture“] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb87_] thumb_cache_dir=[thumbs87] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}
Šef Katedre za sinologiju Bojana Pavlović naglasila je da Kutak sadrži artefakte koji će studentima Filozofskog fakulteta približiti kinesku kulturu, posebno iz sfere likovne umjetnosti.

Profesor i lektor kineskog jezika Je Jo Si ocijenio je veoma uspješnim rad Katedre za sinologiju na Filozofskom fakultetu Pale i naglasio da je od prišle godine osnovan i master studij za kineski jezik.

Politički savjetnik u Ambasadi Kine u BiH Li Ju Đien izrazila je zadovoljstvo ne samo današnjom svečanošću, nego i ukupnom saradnjom Univerziteta i Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu sa kineskom Ambasadom u Sarajevu.

Ona je potvrdila da će Ambasada Kine i ubuduće tijesno i svestrano sarađivati sa naučno-obrazovnim i kulturnim institucijama Republike Srpske.

Goste ove manifestacije pozdravila je i prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Sandra Ivanović i zahvalila Ambasadi Kine na saradnji i podršci Univerzitetu.

Manifestaciji je prisustvovao i šef katedre za Sinologiju na Filološkom fakultetu u Beogradu Radosav Pušić, koji je kolegama sa Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta Pale čestitao na otvaranju „Kutka kineske kulture“ i poželio im da što prije pristupe i otvaranju Konfučijevog instituta.

„Na taj način, saradnju Srbije, Republike Srpske i Kine učinićemo još plodnijom i kvalitetnijom, na opšte zadovoljstvo mladih iz ovih država, koji iskreno vole i njeguju kulturu svojih naroda“, rekao je Pušić.

On je nakon ceremonije održao predavanje o kineskoj kulturi.

Svečani čin otvaranja Kutka u holu Filozofskog fakulteta uljepšali su članovi hora Filozofskog fakulteta izvođenjem pjesama iz Kine.

(www.palelive.com / Srna / Foto: MS)

Save

Save

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare