Otvoren pogon za preradu i sušenje voća vrijedan pola miliona KM

0

FOČA – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić otvorio je danas u Foči pogon za preradu i sušenje voća i ljekobilja u preduzeću „Boletus“ u koji je uloženo pola miliona KM, a koji većinu proizvoda plasira na tržište zemalja EU.

Pašalić je poručio da firma „Boletus“ može da bude primjer u Republici Srpskoj kako se može razviti posao sa lako dostupnim proizvodima, a uz veliki trud i zalaganje postići visok nivo poslovanja.

„Ministarstvo poljoprivrede Srpske će uvijek rado podržati ovakve projekte. Trenutno razmatramo da iz aktuelnog projekta IFAD uvežemo firmu `Boletus`, koja se pojavljuje kao otkupljivač, sa jednim brojem malinara, oko četrdeset proizvođača koji bi proizvodili organsku malinu za `Boletus`, a ona dalje plasirala na strana tržišta. Ministarstvo bi obezbijedilo sredstva za protivgradne mreže i sisteme za navodnjavanje i sredstva za zaštitu organske proizvodnje“, naveo je Pašalić.

Vlasnik „Boletusa“ Miro Vrećo zahvalio je resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske koji već 10 godina pružaju podršku razvoju ovog preduzeća.

„Ovo je treći pogon koji otvaram u okviru preduzeća, a prerađujemo, sušimo i izvozimo gljive, jagodičasto voće, voće i sada smo počeli raditi i preradu bilja. Sve je sertifikovano, kvalitetno, a kapacitet hladnjače je oko stotinu tona, u zavisnosti od vrste voća“, rekao je Vrećo.

Firma „Boletus“ zapošljava više od 20 radnika, a ima više od 700 kooperanata.

Više od 90 odsto proizvoda izvozi na tržišta Švedske, Italije, Austrije, NJemačke, Hrvatske i Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare