Otvoren Peti međunarodni festival ekološkog i turističkog filma

0

U Kulturnom centru Pale večeras je otvoren Peti međunarodni festival ekološkog i turističkog filma „Jahorina film festival“ na kojem će biti prikazano 60 filmova iz 21 države.

Otvarajući manifestaciju, direktor Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske /RS/ Predrag Tomić rekao je da Fond podržava ovaj festival, jer se bavi ekologijom i turizmom. „Nema turizma ako nije `zdrava` sredina. Ovaj festival je i način edukacije da čuvamo i ne zagađujemo životnu sredinu“, naglasio je Tomić.

Direktor Festivala Mirko Despić rekao je da će, osim takmičarskog programa, biti organizovan i niz pratećih manifestacija u vezi sa ekologijom i turizmom, a posljednjeg dana festivala, 2. oktobra, i okrugli sto o ekologiji i regionalnom turističkom razvoju.

Despić je istakao da će ove godine biti dodijeljena specijalna nagrada za najbolje domaće filmsko ostvarenje iz oblasti ekologije i turizma.

Umjetnički direktor Festivala Ratko Orozović rekao je da će ove godine na Festivalu biti prikazani filmovi sa četiri kontinenta. Prema njegovim riječima, biće prikazana i četiri filma o najvećoj ekološkoj katastrofi u Černobilu.

On je naveo da će žiri dodijeliti zlatnu, srebrnu i bronzanu borovnicu za najbolji turistički film, zlatnu, srebrnu i bronzanu lincuru za najbolji ekološki film i zlatni, srebrni i bronzani javor za najbolji kratki promotivni film, dok će ukupni pobjednik Festivala dobiti gran pri „Jahorina film festivala“. Orozović je rekao da će ove godine prvi put, pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu životne sredine RS i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, na Festivalu biti dodijeljene i godišnje nagrade za doprinos zaštiti životne sredine u BiH.

Predsjednik žirija Festivala ambasador Poljske u BiH Ježe Hmjelevski istakao je da je sa ponosom prihvatio da bude predsjednik žirija i da ne spava gledajući sve filmove. „Utisci su fantastični i biće težak zadatak da se nađe film koji je toliko bolji da bi zaslužio nagradu“, rekao je Hmjelevski.

Načelnik opštine Pale Slobodan Savić naglasio je da su Pale grad mladosti, Univerzitetski grad, a sada i festivalski grad. On je istakao da je ovaj festival značajan za opštinu koja se opredijelila za ekologiju i turizam.

Prema njegovim riječima, opština Pale će ove godine dodijeliti nagradu za najbolji turistički film.

Učenica Osnovne škole „Pale“ i član Ekološke sekcije Teodora Lopatić odrecitovala je pjesmu „Zovite doktora“ koja upozorava na zagađenost prirode i da je krajnje vrijeme da zaštitimo životnu sredinu.

Do 2. oktobra, kada je planirano zatvaranje Festivala, građani će moći da vide projekcije 60 filmova.

Osim mnogobrojnih gostiju, otvaranju „Jahorina film festivala“ prisustvovao je i ambasador Austrije u BiH Donatus Kek.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare