Otvoren Klub za traženje posla

0

ISTOČNO SARAJEVO – Klub za traženje posla, koji je danas otvoren u prostorijama Biroa za zapošljavanje Istočna Ilidža, jeste mjesto gdje će mladima biti omogućeno da steknu znanja i vještine relevantne za traženje posla, izjavio je direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić.
„Moram da naglasim da je Zavod konstantno u reformi i da nam je cilj individualni, pojedinačni rad i podizanje kompetencija nezaposlenih lica kako bi naša privreda došla do kvalitetnije radne snage“, rekao je Vujičić novinarima i dodao da će ovaj klub, osim Istočne Ilidže, pokrivati Istočno Novo Sarajevo.

On je podsjetio da je projekat započet 2010. godine s ciljem da obuhvati što više mladih koji će proći obuku i lakše doći do zaposlenja, te će im pomoći u postavljanju ličnih ciljeva i jačanju samopouzdanja.

„Samo u ovoj godini 415 mladih je prošlo kroz klubove za traženje posla i našlo je zaposlenje. Plan je da se nastavi sa širenjem ove mreže“, rekao je Vujičić novinarima.

On je napomenuo da su se za otvaranje klubova morali prethodno stvoriti određeni tehnički preduslovi, što vodi ka unapređenju rada i reforme samog Zavoda.

Rukovodilac Projekta zapošljavanja mladih /JEP/ i direktor predstavništva njemačke kompanije GOPA u BiH Ranko Markuš izjavio je da su klubovi za traženja posla, kojih je trenutno 10 u Republici Srpskoj, do sada imali 5.000 članova, od kojih je 2.500 zaposleno, a na nivou cijele BiH u 26 klubova oko 5.000 mladih ljudi je zaposleno.

„Program se realizuje tri sedmice prema određenom planu rada. U trećoj sedmici članovi kluba kontaktiraju poslodavce i tako se aktiviraju i približavaju tržištu rada. Jedni druge motivišu u pronalasku zaposlenja“, rekao je Markuš.

Među članovima Kluba je diplomirani inženjer poljoprivrede Milica LJubenko, koja je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske već pet godina, a do sada je uglavnom radila poslove koji nisu iz njene struke.

„Nadam se da ću uz pomoć ovog projekta dodatno unaprijediti znanje i da ću uspjeti da pronađem zaposlenje u struci“, istakla je LJubenkova.

Klub za traženje posla je namijenjen, prije svega, dugoročno nezaposlenim mladim osobama starosne dobi između 18 i 30 godina, ali i svim nezaposlenim mladima za koje savjetodavci procijene da bi učešće u ovom klubu moglo povećati njihove mogućnosti za zaposlenje.

Tokom obuke polaznci će, između ostalog, moći da nauče kako da napišu autobiografiju, propratno pismo, prijave se na oglase za posao ili uspješno obave intervju za posao.

Fokus obuke je na pronalaženju adekvatnih oglasa za radna mjesta i razvijanju vještina prezentovanja putem telefona, intervjua i u pisanoj formi.

Uz podršku Projekta zapošljavanja mladih kojeg podržava Vlada Švajcarske, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske je prvi klub za traženje posla otvorio u Banjaluci, zatim u Srpcu, Novom Gradu, Zvorniku, Nevesinju, Derventi, Modriči i Tesliću, a danas u Istočnoj Ilidži.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare