Otvoren festival dječijeg folklora

0

ZVORNIK – U Zvorniku je danas otvoren 18. festival dječijeg folklora, izvornih pjesama i instrumenata Republike Srpske na kome je nastupilo oko 1.000 učesnika iz Republike Srpske i Srbije.
Festival je otvorio načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Zvornik Milan Cvjetinović koji je učesnicima poželio da se ugodno osjećaju u Zvorniku.

Otvaranju Festivala prethodio je tradicionalni defile učesnika od Osnovne škole „Sveti Sava“ do Rekreativno sportskog-centra gdje se održava festival.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Zvornik Radosav Perić rekao je novinarima da je ovo najstariji festival ove vrste u Republici Srpskoj.

„Festival je smotra dječijeg stvaralaštva, igre, pjesme, narodnih nošnji i muzike na kojoj učestvuju djeca uzrasta do 15 godina“, rekao je Perić i dodao da kroz ovakve smotre djeca zavole narodnu igru i običaje, a važno je i da se svake godine sve više učesnika.

Prema njegovim riječima, ovakve manifestacije čuvaju od zaborava naše narodne običaje, kolorit, narodne nošnje, pjesme, igre, muziku.

„Želja nam je da učestvuju svi narodi i narodnosti Republike Srpske, odnosno BiH, i da svako igra svoju igru i pjeva svoju pjesmu, pokaže svoje umijeće, jer pjesma je bez granica, bez predrasuda. Ako je više pjesme, onda je više ljepote i razumijevanja“, rekao je Perić.

On je dodao da će djeca svoje stvaralaštvo iskazati i likovnim i literarnim radovima kroz koje će dočarati sve ono što krasi jedan narod.

„Kad se to iskaže kroz pjesmu, igru, pisanu riječ, likovni rad, onda to ostaje kao trajna vrijednost. Zato će biti održan i tradicionalni nagradni konkurs festivala sa likovnim i literarnim, novinarskim i foto radovima, tematski vezanim za narodne i dječije igre, kola, pjesme, običaje, nošnje, starine“, najavio je Perić.

Organizator Festivala dječijeg folklora, izvornih narodnih pjesama i instrumenata je zvornička „Prosvjeta“ koja je prije 18 godina i pokrenula ovu manifestaciju, u saradnji sa osnovnim školama „Sveti Sava“ Zvornik i „Desanka Maksimović“ Čelopek, koje su domaćini.

Pobjednici takmičarskog dijela Festivala biće proglašeni večeras kada se festival i završava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare