Otvoren Centar za podršku djeci sa smetnjama u razvoju

0

ZVORNIK – Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović otvorio je danas u renoviranom i adaptiranom prostoru zvorničke Osnovne škole „Sveti Sava“, Centar za podršku djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima, koji su u okviru Projekta razvoja i saradnje u regiji Birač finansirali UNICEF i opština Zvornik.


U adaptaciju prostorija Centra uloženo je oko 28.000 KM, od čega je opština Zvornik izdvojila 17.000 KM, UNHCR 10.000 KM, a ostatak lokalne firme.

Stevanović je rekao je da će ovaj Centar omogućiti da djeca sa smetnjama u razvoju imaju kvalitetan prostor za dnevni boravak u kojem će sa njima raditi stručna lica.

„Želja nam je bila da djeca sa smetnjama u razvoju u našem gradu i sa ovih prostora imaju mogućnost dnevnog boravka u jednoj ovakvoj ustanovi gdje im stručna i kvalifikovana lica mogu pružiti pomoć u njihovom usavršavanju i, na neki način, obrazovanju“, rekao je Stevanović.

Ističući da je ovo što je urađeno veoma značajno, Stevanović je zahvalio, prije svega UNICEF-u na odobrenim sredstvima za ovaj projekat koji je kod roditelja djece sa posebnim potrebama, barem prema prvim reagovanjima, naišao na veliko zadovoljstvo i odobravanje.

Stevanović je zahvalio i onima koji će volonterski raditi u Centru i onima koji su zaposleni u Centru za socijalni rad i Domu zdravlja, a koji će dio svog vremena provoditi u novootvorenom Centru kako bi djeca dobila odgovorajuću pažnju, njegu i pomoć u savladavanju nekih životnih prepreka.

Predstavnik UNICEF-a Jasmina Babić poručila je da je zadatak UNICEF-a bio da pomogne da se u skladu sa raspoloživim kapacitetima i resursima uvede nova usluga za jednu od marginalizovanih kategorija stanovništva.

„Komisija za socijalnu zaštitu i inkluziju je djecu sa smetnjama u razvoju definisala kao grupu sa kojom se do sada na teritoriji opštine Zvornik najmanje radilo pa je UNICEF pomogao otvaranje ovog centra u misiji pomoći djeci i osobama sa smetnjama u razvoju“, rekla je Babićeva.

Ona je zahvalila Stevanoviću, opštinskoj upravi, kao i Osnovnoj školi „Sveti Sava“ za podršku, bez čije pomoći ne bi bilo moguće realizovati ovaj projekat.

Predsjednik opštinske Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju Sanja Tanacković ocijenila je da će otvaranje Centra za podršku djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima značiti veoma mnogo, s obzirom na to da opština Zvornik nije imala prostor za ovu namjenu.

„Kada su članovi Komisije razmišljali za koji projekat da se odluče, s obzirom na to da je bilo nekoliko ideja i prijedloga, smatrali su da su djeca sa posebnim potrebama zanemarena i negdje na marginama, pa se Komisija odlučila za otvaranje ovog centra.

Tanackovićeva je naglasila da na području opštine Zvornik ima više od 300 djece sa smetnjama u razvoju.

„Vjerovatno se sva djeca odmah neće moći uključiti u rad ovog centra, ali se nadamo da ćemo vremenom uspjeti u tome, jer cilj ovog projekta zapravo i jeste obezbijediti kvalitetniji život djeci sa posebnim potrebama i njihovim roditeljima pružanjem stručnih usluga“, rekla je ona.

Tanackovićeva je istakla da će u Centru djeca i njihovi roditelji moći da dobiju pedagošku, psihološku, defektološku, socijalnu pomoć, dok će Centar raditi svaki radni dan od 12.00 do 18.00 časova.

Osim sredstava koja su za otvaranje Centra izdvojili UNICEF i opština Zvornik, doprinos u njegovom opremanju i nabavci didaktičkog materijala dali su i lokalni privrednici.

Osnovna škola „Sveti Sava“ Zvornik ustupila je Centru na korišćenje prostorije za rad, koji je adaptiran i opremljen namještajem i neophodnom opremom.

Centar za podršku djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima realizuje na osnovu Memoranduma o razumijevanju koji su u oktobru 2013. godine potpisali predstavnici Ujedinjenih nacija /UNDP, UNHCR i UNICEF/ i opština Zvornik, Bratunac, Milići, Srebrenica i Vlasenica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare