Otvoren 20. Međunarodni festival malih scena i monodrame

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras je otvoren jubilarni 20. Međunarodni festival malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu, koji će trajati do subote, 12. decembra.
Svečanom otvaranju 20. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame prethodilo je otvaranje izložbe fotografija sa Prvog festivala monodrame i malih scena Republike Srpske u ratnim Hadžićima.

Direktor i selektor Prvog festivala monodrame i malih scena Republike Srpske Rade Simović istakao je da je vrijeme pokazalo da se za Festival monodrame, koji je počeo u Hadžićima 1995. godine, može reći da je najautentičnija manifestacija Republike Srpske.

„Ogromna je čast bila što je tada festival otvorio potpredsjednik Republike Srpske i jedan od najvećih evropskih šekspirologa pokojni Nikola Koljević. Festival je tada bio koncipiran izrazito moderno i igrale su se predstave na domaće tekstove, a imali smo i niz pratećih manifestacija“, rekao je Simović.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković istakao je da je Međunarodni festival malih scena i monodrame manifestacija sa najdužom tradicijom u Istočnom Sarajevu.

„Moramo se pohvaliti da smo ove godine uspjeli postići jako visok nivo kvaliteta programa zahvaljujući pokroviteljima koji su ovu kulturnu manifestaciju prepoznali kao najznačajniju manifestaciju u Republici Srpskoj“, rekao je Janković.

Festival je otvoren predstavom Branislava Nušića „Opasna igra“ u izvođenju Pozorišta „Slavija“ iz Beograda, čiji je osnivač i direktor ovog pozorišta Batrić Žarković istakao da je riječ o tekstu napisanom u Parizu 1917. godini, koji do sada nikada nije igran.

„Jubilarni festival zaslužuje da građani vide šta je to Nušić napisao, a da do sada nikada nije igrano. Pozorište `Slavija` učestvovalo je i na prvom festivalu u tada ratnim Hadžićima, a i svakih nekoliko godina sa po nekom predstavom tako da možemo da se uvjerimo kako napreduje ova manifestacija“, rekao je Žarković.

Selektor Festivala LJubo Božović podsjetio je da je Prvi festival malih scena i monodrame Srpske u Hadžićima pokrenut uz veliki entuzijazam, te da se tada nije moglo zamisliti da će doživjeti takav procvat.

„Mora se istaći da je Prvi festival održan u ratu i da su tada padale granate. Imali smo sreću da tih festivalskih dana to nije bio slučaj, što će reći da je kultura pobijedila i u ratu“, rekao je Božović.

Festivalsku publiku u Istočnom Sarajevu pozdravio je i savjetnik ministra za kulturu Republike Srpske Nedeljko Kajiš, koji je zvanično i otvorio festival.

Publika će tokom manifestacije moći da vidi pet predstava i četiri monodrame pozorišnih institucija poput Narodnog pozorišta iz Beograda, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, te Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo, te opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Publika će sutra imati priliku da vidi monodramu „Pesnik za pesnike – Momčilo Nastasijević“ u izvođenju i režiji Ivana Perkovića, a potom predstavu Žolta Požgaja „Bilo jednom u maju“, koju će izvesti glumci pozorišta iz Nikšića.

U četvrtak, 10. decembara, na repertoaru je monodrama „Nadežda Petrović“ koju igra Biljana Đurović, kao i predstavu Erika Emanuela Šmita „Mali bračni zločin“ Narodnog pozorišta Beograd.

Glumac LJubomir Bandović u petak, 11. decembra, predstaviće se publici monodramom Duška Premovića „Kontraš“, a glumci Srpskog narodnog pozorišta izvešće predstavu Branislava Nušića „Autobiografija“.

U subotu, 12. decembra, glumac Irfan Mensur izvešće monodramu „Glumac kaži nešto smešno“, a Narodno pozorište Republike Srpske predstaviće se publici predstavom „Mrešćenje šarana“ Aleksandra Popovića.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare