Otvoren 13. Festival frule, Legende razgalile srca Paljana

0

Sinoć je u Palama u sklopu 13. Festivala frule pred više od hiljadu posjetilaca održan koncert grupe Legende.

Na početku manifestacije, posjetiocima se predstavila grupa „malih frulaša“, nakon čega je pred prepunom dvoranom i oduševljenom publikom prvi put na Palama nastupila grupa „Legende“.

Ređali su se hitovi: Ne veruj, Sećanje, Da si bila tu, Slutnja, Tamburaši… a vrhunac prvog dijela koncerta je bila pjesma „Kosovski božuri“, koja je podigla pugliku na noge. Zavjesu na predivno druženje sa velikim umjetnicima je spustila pjesma „Zbog tebe“, koju su Paljani dočekali na nogama.

Organizator koncerta i Festivala frule je Srpsko prosvjetno-kulturno društvo „Prosvjeta“ Opštinski odbor Pale.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/legende-2013/] width=[54] height=[54] title=[Otvoren 13. Festival frule, Legende razgalile srca Paljana] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

Mutabdžija otvorio Festival frule

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija otvorio je na Palama 13. Festival frule koji se održava u okviru Gospojinskih svečanosti povodom krsne slave opštine Velike Gospojine.

Mutabdžija je sinoć zahvalio organizatorima Festivala na pozivu, ističući da ova manifestacija predstavlja značajno kulturno blago srpskog naroda.

„Pale su značajne u domenu ne samo kulturnog naslijeđa, već i razvoja srpske duhovnosti. To je „veliki zalogaj“ za Pale, ali, s druge strane, nesumnjivo je da je kultura vodilja u svim projektima razvoja opštine i unapređenja kvaliteta života“, rekao je ministar prosvjete i kulture Srpske.

On je naglasio da nije dovoljno što su Pale univerzitetski grad i što imaju dvije značajne manifestacije kao što su Dani Duška Trifunovića i Sabor frule, već da opštini treba više kulturnih dešavanja.

Mutabdžija je istakao da se moraju postaviti određeni kulturni standardi i da je, u tom smislu, ovaj festival „pun pogodak“, jer ima elemente pravog etnostvaralaštva na ovom prostoru, ali i elemente umjetničkog.

Konstatujući da Palama treba davati nove sadržaje, Mutabdžija je izrazio nadu da će ovaj festival prevazići lokalni i postići regionalni značaj.

On je naveo da ministarstvo na čijem je čelu pokušava da finansira sve manifestacije od značaja za građane Republike Srpske i da podržava manifestacije lokalnog značaja, ali i one koje prevazilaze te granice.

Čestitajući stanovnicima Pala krsnu slavu opštine Veliku Gospojinu, načelnik opštine Miodrag Kovačević pozdravio je više od 1.000 posjetilaca sinoćnje manifestacije, ističući da Kulturno sportski centar „Peki“, u kome se održava Sabor, opravdava svoj smisao i postojanje.

Organizator Festivala frule je Srpsko prosvjetno-kulturno društvo „Prosvjeta“ Opštinski odbor Pale.

Ovaj festival punih trinaest godina sufinansira Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo i opština Pale.

Danas će biti održan takmičarski dio Festivala frule u Kulturnom centru Pale, kada će se nadmetati najbolji frulaši iz BiH i Srbije.

Uskoro opširnije…

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare