Otvoren 11. Sabor srpskog izvornog stvaralaštva

0

ISTOČNO SARAJEVO – Nastupom ansambla „Derbenevka“ iz Moskve večeras je u Istočnom Sarajevu zvanično otvoren 11. Sabor srpskog izvornog stvaralašta.

Ansambl „Derbenevka“ predstvio se narodnim pjesmama i igrama iz različitih regiona – od Sibira preko Urala, Kavkaza, centralne, južne i zapadne Rusije, a nastupio je i guslar Dmitrij Paramonov.

Ranko Skakavac, predsjednik Srpskog kulturno-umjetničko društva /SKUD/ „Vojkovići“, koje je organizator festivala, izrazio je zadovoljstvo, jer je ansambl iz Moskve otvorio tradicionalni Sabor koji je postao odlika grada Istočno Sarajevo.

Šef ansambla „Derbenevka“ iz Moskve Pavel Sergejevič Krjukov kaže da mu je čast i zadovostvo što je ansambl imao priliku da se predstavi publici u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da su neki članovi ansambla već imali priliku da nastupaju u BiH, odnosno Republici Srpskoj, te da se svi osjećaju veoma ugodno u Istočnom Sarajevu.

Krjukov je izrazio zahvalnost što je od domaćina, članova SKUD „Vojkovići“, dobio komad javorovog drveta od kojeg se mogu napraviti gusle.

„Gusle i drvo javora opjevane su i kod nas u Rusiji. Toga drveta danas u Rusiji skoro da i nema i teško se nalazi tako da mi je veoma drago da ću uz pomoć svojih kolega iz ansambla biti u mogućnosti napraviti i jedne gusle kada se vratim kući“, rekao je Krujkov.

Članovi ansambla „Derbenevka“ prisustovovali su i na ceremoniji otvaranja obdaništa „Patrijarh Pavle“ gdje su izveli dvije pjesme.

U okviru 11. Sabor srpskog izvornog stvaralašta koji traje do 10. septembra predviđeno je da u petak, 8. septembra, u Kulturnom centru „Trnovo“ bude održano Saborno veče gdje će nastupiti SKUD „Vojkovići“, Kulturno-umjetničko društvo „Ilićka“, guslari Saša Laketić i Boško Golijanin, te etno i izvorne grupe.

Smotra folklora trebalo bi da bude održana u subotu, 9. septembra, na kojoj će nastupiti umjetnička društva sa područja Istočnog Sarajeva, Brčkog, Foče, Šekovića, Srebrenice i Vlasenice.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare