Otvaranje izložbe fotografija “Izvan vremena” Igora Dutine

0

U Galeriji Cekovića kuća na Palama u subotu, 12. oktobra, biće otvorena izložba fotografija “Izvan vremena”, čiji je autor fotograf iz Trebinja Igor Dutina.


“I dok je fotografija riječ koja u svom nazivu sadrži riječi svjetlost i crtanje, Hercegovina u svom nazivu sadrži posjed i posjednika, zemlja Hercegova. Izgleda da je ime dobila tek kada je došlo vrijeme da prestane biti Hercegova. No, samo čega u nazivu nema – srce je i duša zemlje koja nosi to ime”, rekao je Dutina Srni govoreći o zagonetnoj tematici svojih fotografija.

On ističe da je umjetničkim serijalom, koji obuhvata više od 50 fotografija, pokušao da ispriča priču o određenom prostoru i njegovom vlastitom vremenu, što nije primarno likovni događaj, već prije zbir njegovih “iskrenih oduševljenja, čuđenja i radovanja što je bio prisutan na određenim mjestima u vrijeme kada je – bilo vrijeme”.

“Hercegovina i vrijeme… Teško da išta može da postoji izvan vremena, a ipak mnogi od pokazanih isječaka iz njega mogli su da se dese bilo kada – juče, sutra, prije 300 godina, prije hiljadu godina, kad god”, poručio je Dutina.

Na izložbi će biti predstavljene fotografije sa idiličnim hercegovačkim motivima, grožđem, kamenom i bistrim izvorima, sudaru tradicije i savremenog doba, narodnim običajima, crkvama i detaljima iz života pravoslavnih vjernika.

Otvaranje izložbe predviđeno je za 19.00 časova u Galeriji Cekovića kuća na Palama.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments