Otpad kožarske industrije na gradskoj deponiji nije opasan

0

Otpad kožarske industrije koji je deponovan na gradsku deponiju “Stanišić do” na području opštine Pale nije opasan, odnosno neinertan je – rezultati su analize uzoraka deponovanog otpada koju je obavio Institut za nuklearne nauke “Vinča” u Srbiji.


Javno preduzeće “Komunalno” Pale saopštilo je danas da rezultati analize pokazuju da je sadržaj radionuklida u ispitivanom uzorku ispod granica radioaktivne kontaminacije propisane za otpadni materijal, pa ispitivani uzorak zadovoljava uslove za odlaganje u životnu sredinu.

U izvještaju se navodi da je ispitivanje izvršeno tehnikom niskofonske gamaspektrometrije na poluprovodničkom HPO detektoru po metodi IAEA TR-295.

Rukovodstvo preduzeća “Komunalno” Pale izražava žaljenje što su neargumentovane spekulacije u ovom slučaju izazvale uznemirenje građana i zahvaljuje za strpljenje.

Upućena je zahvalnost Centru javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo, opštini Pale i republičkim inspekcijskim organima na saradnji i angažmanu u rješavanju ovog problema.

Pripadnici CJB Istočno Sarajevo su u martu, nakon više dojava građana da se na području opština Istočni Stari Grad i Pale deponuje otpad neprovjerenog sadržaja, izveli akciju sprečavanja odlaganja takvog otpada.

Građani su tada dojavili da se na više lokacija na području ove dvije opštine u šumi formiraju divlje deponije na kojima se odlažu otrovne materije.

Sa lica mjesta su izuzeti tragovi i dokazi koji su upućeni na vještačenje u specijalnu instituciju koja se bavi dokumentovanjem ovakvih materija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments