Otkriveno pet neprijavljenih radnika, nalozi za 165.500 KM kazni

1

BANJALUKA – Inspektori Poreske uprave Republike Srpske otkrili su pet neprijavljenih radnika i izdali 62 prekršajna naloga na ukupan iznos kazni od 165.500 KM tokom tri dana pojačanih inspekcijskih kontrola širom Srpske.

Tokom posebnih kontrola i evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i kontrola prijavljivanja radnika u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa izvršeno je 155 konrola, tokom kojih su izdata i dva rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 i 30 dana, saopšteno je iz Poreske uprave Srpske.

Istovremeno, inspektori Poreske uprave su za 28 poreskih obveznika izrekli usmeno rješenje, mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti koja neće biti izvršena ukoliko poreski obveznici u roku od 72 časa od izricanja mjere, u skladu sa Zakonom o fiskalnim kasama, uplate izrečenu novčanu kaznu.

Direktor Poreske uprave Goran Maričić rekao je da ovi podaci pokazuju da još ima neodgovornih pojedinaca koji ne prijavljuju radnike i ne izdaju fiskalne račune nakon prodaje ili davanja usluge, čime vrše utaju poreza i stvaraju nelojalnu konkurenciju onim poreskim obveznicima koji posluju u skladu sa zakonskim propisima.

„Naše opredjeljenje i u narednom periodu će biti objektivan pristup svakoj kontroli sa ciljem da suzbijemo nelojalnu konkurenciju i sve obveznike uvedemo u legalno poslovanje, jer za nas nema privilegovanih niti zaštićenih poreskih obveznika. Poreski obveznici treba da shvate da se utaja poreza na ovakav način apsolutno ne isplati“, naveo je Maričić.

On je pozvao građane da prijave sve uočene nepravilnosti, a Poreska uprava će ih informisati o efektima kontrola.

Inspektori Poreske uprave će i u narednim danima nastaviti sa ovom akcijom pojačanih kontrola na teritoriji cijele Republike Srpske, a kontrole će biti svakodnevne, u radne dane kao i u dane vikenda.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Poreska uprava RS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Da li je moguce, inspekcija našla 5 ne prijavljenih radnika,pa svi znamo u svom okruzenju bar 1o koji nisu prijavljeni,a o računima da se i ne govori.