Ostvarenim sufictiom u nove projekte

0

ISTOČNA ILIDŽA – Opština Istočna Ilidža je u prošloj budžetskoj godini ostvarila suficit od 200.000 KM i taj višak prihoda usmjeriće u nove infrastrukturne projekte, rekao je Srni vršilac dužnosti načelnika opštine Miljan Damjanović.
Uoči obilježavanja Đurđevdana, krsne slave ove lokalne zajednice, Damjanović je rekao da je u proteklih godinu dana mnogo urađeno na izgradnji saobraćajnica u naselju Vojkovići, u kojem uskoro počinje i izgradnja kanalizacione mreže.

„Radili smo saobraćajnice i u naseljima Dobrinja, Gornji Kotorac, parking prostor u naselju Soko, te realizovali niz manjih infrastrukturnih projekata. Najveći projekat na kome opština etapno radi od prošle godine odnosi se na izgradnju i uređenje šetališta, za čiju rasvjetu smo već uložili 100.000 KM“, naveo je Damjanović.

Ističući kako su među prvim opštinama u Republici Srpskoj i BiH po pokrivenosti modernim saobraćajnicama i vodovodnom mrežom, Damjanović je rekao da će u narednom periodu akcenat biti stavljen na izgradnju kanalizacione mreže, koja u pojedinim naseljima predstavlja veliki problem.

„U našoj opštini su poslije rata nicala čitava naselja na livadama, što je po pitanju infrastrukture predstavljalo veliki problem. I stara naselja nisu imala adekvatnu kanalizacionu i vodovodnu mrežu, kao ni puteve, tako da nam je trebalo dosta truda na sve to dovedemo do stanja u kojem se sada nalazimo“, rekao je Damjanović.

Najveći privredni subjekat na području Istočne Ilidže je kompanija „Nelt“, koja kao zastupnik poznatih robnih marki distribuira robu širom BiH i ostvaruje veoma visok promet.

Damjanović kaže da pozitivne rezultate u svom radu ostvaruje i asfaltna baza koja radi u okviru preduzeća „Ilidžaputevi“, te trgovinski centri „Bingo“ i „Tempo“.

„U prošloj godini, prihodi od naše privrede iznosili su 413 miliona KM, samo što mi od toga, zbog poreskog sistema kakav jeste, imamo slabu korist. Ono što nam se vrati od PDV-a ne može nam obezbijediti željeni razvoj opštine“, rekao je Damjanović.

Navodeći kako ova lokalna zajednica u skladu sa svojim mogućnostima vodi računa o mladima, on je najavio skoro potpisivanje ugovora sa 25 dobitnika stipendija, te pokretanje projekta prijema pripravnika u ovoj godini, za šta je obezbijeđeno 80.000 KM.

Damjanović kaže da opština godinama ulaže u Bolnicu Istočno Sarajevo, koja se nalazi na njenom području. NJihova posljednja donacija u iznosu od 5.000 KM namijenjena je za pomoć u opremanju bolničke kuhinje.

„Nedavno sam prisustvovao prezentaciji idejnog projekta izgradnje 8.000 metara kvadratnih novog i 2.000 kvadrata rekonstrukcije postojećeg bolničkog prostora. Opština će učiniti sve što treba pri izdavanju potrebne dokumentacije, rješavanju infrastrukture, a po potrebi ćemo se uključiti i finansijskim sredstvima. Nama, kao i kompletnoj ovoj regiji, bolnica je od suštinskog značaja“, naglasio je Damjanović.

Višednevno obilježavanje Đurđevdana, krsne slave opštine Istočna Ilidža, počelo je juče tradicionalnim Vaskršnjim i Đurđevdanskim šahovskim turnirom, a nastavljeno danas uličnom trkom na relaciji Ulica Besarovića-Donje Mladice.

Za sutra je planirana izložba likovnih radova učenika osnovnih škola i Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ o Svetom Đorđu, a zatim i dodjela nagrada za najbolje radove.

Svečana akademija biće održana u večernjim časovima u restoranu „Kula“, kada će najzaslužnijim pojedincima, kolektivima i sportistima u 2015. godini biti dodijeljena adekvatna priznanja.

Damjanović je naglasio da će najveće priznanje „Povelja opštine“ biti dodijeljeno njenom bivšem načelniku Predragu Kovaču, koji je u protekla tri mandata mnogo učinio na razvoju i afirmaciji ove lokalne zajednice.

Tokom svečanosti, bivšem direktoru Srednje škole Vujici Skuliću i pravobraniocu Slađani Kosmajac opština će dodijeliti plakete, te više zahvalnica pojedincima, kolektivima i sportistima.

Na Đurđevdan, 6. maja, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama biće služena sveta liturgija, a slavski obred zakazan je za podne u restoranu „Kula“.

Obilježavanje Đurđevdana završava se u nedjelju Dječijim festivalom folklora, koji će u organizaciji KUD-a „Boško Vujadin“ biti održan u naselju Kasindo.

U ovoj manifestaciji će, pored domaćina, učestvovati i mladi folklorni izvođači iz Bileće, Višegrada, Kneževa, Busovače i Kalinovika.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare