Ostvaren deficit od 312.000 KM u 2012. godini

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je danas izvještaj o izvršenju budžeta grada za 2012. godinu u iznosu od oko 12.200.000 KM, od čega su četiri miliona maraka kreditno zaduženje za izgradnju Administrativnog centra grada. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija izjavio je da je 2012. godine u budžetu grada ostvaren deficit od oko 312.000 KM.

On je, novinarima u pauzi sjednice, rekao da je deficit nastao zbog pristiglih sudskih rješenja i troškova koja opterećuju grad već duži niz godina.

„Zbog iskazanog deficita morali smo donijeti odluku o pokriću. Jedna od zakonskih mogućnosti je višak prihoda ostvarenih prethodnih godina koji su usmjereni na pokriće deficita“, rekao je Samardžija.

On je naglasio da će i ove godine budžet grada biti opterećen sudskim presudama, jer su polovinom marta dobili sudsku presudu zbog neizmirenih obaveza prema opštini Pale u iznosu od 550.000 KM, a koje se odnose na uređenje gradskog građevinskog zemljišta.

Prema njegovim riječima, osim redovnih troškova uračunate su i zatezne kamate koje se moraju isplatiti zbog čega su postigli sporazum sa opštinom Pale i uradili reprogram da se dug otplaćuje 15 mjeseci.

Samardžija je naglasio da su odmah morali platiti prvu ratu od 120.000 KM, a svaki mjesec su u obavezi da plaćaju 30.000 KM za izmirenje duga.

„Zbog ovoga ćemo morati ubrzo da predložimo Skupštini grada rebalans budžeta za 2013. godinu kako bismo nadoknadili višak rashoda koji je proistekao iz ove sudske presude“, naveo je Samardžija.

Protiv budžeta za 2012. godinu glasali su odbornici SNSD-a.

Odbornik SNSD-a Dejan Šešelj istakao je da oni već četvrtu godinu upozoravaju da je budžet grada potrošački i da se preko 50 odsto sredstava troši na gradsku administraciju.

„To građane dođe jako skupo i smatramo da je deficit od 312.000 u budžetu napravljen zbog toga što je 2012. godina bila izborna godina“, istakao je Šešelj.

On je dodao da je u 2012. godini u 40 dana predizborne kampanje potrošeno preko 150.000 KM na osnovu pomoći stanovnicima, dok to ranije i poslije nije bila praksa.

„Smatramo da ljudima treba pomagati sistemski, a ne na način da im damo jednokranu pomoć, a onda zaboravimo na njih“, rekao je Šešelj.

Odbornici Skupštine grada su sa dnevnog reda skinuli informaciju o realizovanim kreditima Investiciono-razvojne banke Republike Srpske na području grada u periodu od osnivanja do kraja 2012. godine, tražeći dodatne informacije u vezi kredita.

Skupština je danas usvojila i izvještaj o radu gradonačelnika i Administrativne službe grada za 2012. godinu, pri čemu su odbornici SNSD-a bili suzdržani.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare