Ostojić: Srbi se od nacionalizma branili internacionalizmom

0
Ostojić: Srbi se od nacionalizma branili internacionalizmom

VIŠEGRAD – Istoričar Predrag Ostojić smatra da je pobjeda komunista 1945. godine najveći poraz srpskog naroda u istoriji i da su Srbi gubili jer su se od nacionalizma drugih branili internacionalizmom.

„Period od 1941. do 1945. godine još boli, posebno Srbe, s obzirom na to da se posljedice pobjede internacionalizma osjećaju kao pogubne po srpski narod. Iznio sam tezu da je pobjeda komunista 1945. godine najveći srpski poraz u istoriji“, rekao je Ostojić večeras u Višegradu na istorijskom času o temi „Srpski antifašistički pokreti u Drugom svjetskom ratu“.

On je naveo da su Višegrad oslobodili pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini 5. oktobra 1943. godine u operaciji koju je vodio Dragoljub Draža Mihailović i u kojoj je oslobođen prostor od Berana do Sarajeva.

„Ta operacija govori o snažnom pokretu koji je uspostavljen u to vrijeme, ali, nažalost, sukob koji je kasnije počeo, doveo je do toga da su se jedinice Jugoslovenske vojske u otadžbini povukle od Sarajeva, što je imalo za posljedicu zločine ustaša koji su nastavljeni na tom prostoru“, istakao je Ostojić.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Dušan Sladojević naglasio je da su režimski istoričari Josipa Broza ukrali istinu o vojsci pod komandom Mihailovića.

„Naš osnovni cilj je da tu istoriju iznesemo. Mi pokušavamo da, na edukativan način, Srbi sagledaju pravu istinu stradanja i teškog srpskog sloma“, dodao je Sladojević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments