Osobe sa Daunovim sindromom uz mnogo rada postižu mnogo

0

U Domu za lica sa invaliditetom u Višegradu koji zbrinjava ženska lica ometena u razvoju smješteno je osam korisnica sa Daunovim sindromom, a u Udruženja osoba sa poteškoćama u razvoju „Moj prijatelj“ dvije osobe sa ovim sindromom kojima se, u skladu sa mogućnostima, nastoji pružiti sve što je neophodno i dan ispuniti različitim aktivnostima i druženjem.

Defektolog u Domu Maja Vujadinović rekla je da djeca sa Daunovim sindromom šire ljubav, sreću, vole da slušaju muziku.

„Sa aspekta vaspitno-edukativne aktivnosti korisnice uključene svakodnevno u različite aktivnosti kroz grupne i individualne oblike rada, u zavisnosti od njihovih mogućnosti i sposobnosti. Imamo korisnice koje su uključene u okupacione aktivnosti“, navela je Vujadinovićeva.

Portparol Doma Tanja Tanović Karabatak rekla je da ova ustanova za brigu i smještaj korisnica ometenih u razvoju, osim veoma dobre i kvalitetne zdravstvene njege, pruža raznovrstan sadržaj kroz okupacionu terapiju i vaspitno-edukativni rad.

Član Udruženja osoba sa poteškoćama u razvoju „Moj prijatelj“ Dragana Antić rekla je da u Udruženju imaju dvije osobe sa Daunovim sindromom i istakla da te osobe mogu da postignu mnogo, ali da se sa njima treba mnogo raditi.

„Oni su uključeni u naš rad u okviru kreativnih radionica, gdje daju svoj doprinos. Osim toga, uključujemo ih u sportske aktivnosti. To su divne osobe pune ljubavi i razumijevanja, samo im treba znati prići“, navela je Antićeva.

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi ove bolesti prisutnost tri, umjesto dva hromozoma, na 21 hromozomskom paru.

Simbol ovog dana su šarene čarape jer ih osobe sa Daunovim sindromom ne mogu upariti, te se nošenjem šarenih čarapa pokazuje podrška borbi ovoj populaciji, kako bi se što bolje integrisala u društvo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare