Osnovna škola u Mokrom: Mala škola za veliku priču

0

Pod motom „Znanje iznad svega, a dijete ispred svega“ i uz pristup koji kaže da je svako jedinstven, u Osnovnoj školi „Mokro“, u istoimenom mjestu kod Pala, predano se trude da ostvaruju misiju kakva se podrazumijeva za jednu vaspitno-obrazovnu ustanovu i svojim učenicima daju onaj temelj znanja na kojem će kasnije graditi srećnu i uspješnu budućnost.

Baštineći dugu tradiciju prosvjetiteljskog rada u Mokrom, koja će dogodine biti obilježena i proslavom 105. godišnjice osnivanja ovdašnje prve škole, Srpske narodne škole u obližnjem Pustopolju, današnja kuća znanja nastoji i da očuva imidž koji je krasi decenijama unazad, a koji bi se mogao sročiti i kroz zanimljivu opasku – ni manje škole, ni više znanja i priznanja.

S ovakvom ocjenom slaže se i direktor OŠ „Mokro“, Ljubo Radović, koji ističe da bi bilo isuviše preskromno kada jasno i glasno ne bi rekli da ova ustanova, koju u centralnom zdanju, te područnim školama, pohađa 345 učenika, osvojena priznanja i nagrade mjeri brojkama kojim bi se ponosile i trostruko veće škole u RS.

– Uspjesi nisu nastali preko noći i trudimo se da osim uobičajenog nastavnog procesa organizujemo i dodatnu nastavu za talentovane đake, kao i dopunske časove iz 16 predmeta za učenike kojima, narodski rečeno, pomalo škripi s gradivom, a sve sa ciljem da što prije savladaju poteškoće i poboljšaju ocjene. To se pokazalo kao dobar recept, a iako smo mala škola, organizovan je i rad desetak sekcija, koje ostvaruju izuzetne rezultate na takmičenjima – naglašava Radović, podsjećajući kako je upravo iz školske sekcije formirano i ovdašnje KUD „Romanijska vrela“, čije ime odavno nije nepoznanica ne samo u RS i BiH, već i u Srbiji i regionu.

Ističe i kako raspolažu odlično opremljenom bibliotekom, koja posjeduje i elektronski katalog, što je, takođe, ilustracija da se konstantno čine pomaci i unapređuje kvalitet rada u školi.

– Biblioteka raspolaže sa oko 10.000 knjiga, od naslova đačke lektire, pa do nastavničke literature i raznih časopisa, a nije nevažno istaći ni podatak da je ovaj segment na najvišem nivou i u područnim školama, tako da đaci nemaju potrebu da dolaze u centralnu školu kako bi uzeli i potrebnu knjigu ili časopis – kaže Radović.

Da je zaista riječ o školi za primjer potvrđuje i podatak da je direktora Radovića Pedagoški zavod RS svrstao među pet najuspješnijih direktora osnovnih škola u Srpskoj, što je jasan pokazatelj da u OŠ „Mokro“ sve štima i kako rad organizuju na najbolji mogući način.

– Sve školske zgrade, počev od centralnog zdanja u Mokrom, do područnih škola u Kadinom Selu, te u Brezovicama, kao i na Hreši i Vučjoj Luci, potpuno su renovirane i učenici imaju optimalne uslove za rad, dok je javnosti u RS manje-više već poznato kako raspolažemo i savremenom sportskom dvoranom u kojoj se igraju i utakmice najvišeg takmičarskog ranga u RS i BiH – govori Radović.

Na kraju naglašava i dobru saradnju sa svim nivoima vlasti, kao i nevladinim sektorom, dok ne zaboravlja pomenuti ni donatore iz Italije koji su više nego zaslužni što škola u Mokrom zaista pristojno izgleda i nudi onaj komfor koji nastavnicima i učenicima pruža odlične uslove za rad.

– Ovdje bih htio istaći saradnju sa organizacijom „World Vision“, koja nam je samo lani u drugom polugodištu donirala deset hiljada KM i pomogla da opremimo kabinete dijelom novog namještaja, kao i neophodnim nastavnim sredstvima, dok se ukupna donacija ove organizacije u posljednje tri godine mjeri iznosom od oko 24.000 KM – zaključuje Radović.

Likovna sekcija ponos škole

Likovna sekcija škole okuplja izuzetno talentovane đake koji pod nadzorom nastavnice Mirjane Jovanović već godinama nižu zavidne uspjehe i u svoje malo mjesto i školu donose vrijedna priznanja s regionalnih takmičenja, republičkih, te takmičenja na nivou BiH, kao i onih koja se organizuju po međunarodnim konkursima.

– Iako znaju reći da smo mala, prigradska škola, naši rezultati su zavidni i njima bi se ponosile i škole iz velikih gradova. Nagrada je stvarno mnogo, ali najznačajniji uspjeh je prvo mjesto na svjetskom takmičenju u Japanu, gdje je rad naše učenice proglašen najboljim u konkurenciji čak 43.485 dječjih crteža pristiglih iz 67 zemalja svijeta – ponosno ističe Jovanovićeva.


Miljanin pjesnički dar

Učenica devetog razreda Miljana Orašanin dobitnik je brojnih priznanja na takmičenjima mladih pjesnika, među kojima se izdvajaju prva nagrada na MFP „Dječje carstvo Tamaris“ u Banjoj Luci, treća nagrada na manifestaciji „Dani Duška Trifunovića“, kao i specijalno priznanje koje je ove godine dobila na istoj smotri u Palama. Tu je i priznanje za priču po konkursu koji je raspisan u okviru projekta „Kvizolog“.

– Velika ljubav prema čitanju izrodila je vremenom i još veću ljubav prema pisanju, prvo za svoju dušu, a onda su došli i konkursi i nagrade – kaže ova djevojčica.

Smotra bez njih ne počinje

Članovi Dramsko-recitatorske sekcije aktivni su na brojnim priredbama, a nastavnica Ozrenka Klačar priča da su i redovni učesnici već tradicionalne smotre recitatora u Palama.

– Djeca su talentovana i ostvaruju zapažene recitatorske uspjehe, a radimo i predstave koje izvodimo na školskim priredbama – veli Klačarova.

Svestrani talenti i odlični matematičari

Ivana i Marko Jugović nisu samo odlični matematičari koji osvajaju prve nagrade na opštinskim i regionalnim takimičenjima, te na Svetosavskoj smotri znanja, već i svestrano nadareni učenici kojima nisu strani ni sport, muzika i učenje stranih jezika.

– Učestvujem u radu nekoliko sekcija, učim engleski i španski jezik, a bila sam i prva s radom po konkursu na temu upozoravanja na opasnost od mina – kaže Ivana, dok Marko obožava i odbojku i muziku, pa već važi i za odličnog harmonikaša.

Ističu rad sa nastavnicom matematike Gordanom Miletić, kojoj pripisuju i najveće zasluge za svoje i rezultate drugara na takmičenjima.

Atletika, džudo, biatlon

Katarina Bogdanović, Miloš Čolić i Sara Tadić odlični su biatlonci koji su ostvarili izuzetne rezultate i na međunarodnim takmičenjima u Sloveniji i Srbiji, dok su na domaćim terenima uvijek pri vrhu.

Miloš je prvak RS i BiH, te šampion s Otvorenog prvenstva Srbije, dok je Katarina i uspješna atletičarka, a Sara i prvak RS, odnosno viceprvak BiH u džudu i perspektivni sportista u izboru Grada Istočno Sarajevo.

Sportisti OŠ „Mokro“ uspješni su na svim poljima, a treba svakako istaći odbojkašice i odbojkaše, finaliste republičkog takmičenja i regionalne prvake.

Strah za golmane

U školi je zapažen i rad sekcije fudbalera, a jedan od najboljih pojedinaca jeste Boško Bučevac, za koga kažu da je golgeter bez mane, pravi strah za golmane…

– Sekcija broji dvadesetak članova i svi smo dobri fudbaleri, dok ja aktivno treniram u ŠF „Piksi“ i bio sam i nabolji strijelac na nedavnom turniru u Sarajevu – kaže Boško.

(www.palelive.com / Srđan Šekara / Fokus)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare