Osnovci odigrali predstavu „Prijatelj“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Učenici osnovnih škola iz Istočne Ilidže, Ilijaša i Breze odigrali su danas u Istočnom Novom Sarajevu forum predstavu „Prijatelj“, koja je rezultat šestodnevnih radionica realizovanih u okviru projekta „Moja kultura-moja radost življenja“.

Radionice je vodio reditelj i dramski pedagog „Forum teatra“ iz Istočnog Sarajeva Vitomir Mitrić, u saradnji sa koordinatorom projekta Milenkom Pečenicom, iz organizacije „Vorld vižn“, koja finansira ovaj projekat.

Mitrić je rekao Srni da naziv predstave „Prijatelj“ simbolizuje proces kroz koji su prošli učesnici radionica, stekli nova znanja i kroz segmente i tehnike „Forum teatra“ osvijestili značajne elemente o nasilju i učestvovali u procesu nastanka forum predstave.

„Performans, koji nas je uveo u tematiku predstave o borbi protiv vršnjačkog nasilja, govori o težnji svakog mladog bića da se raduje životu i snazi prijateljske pomoći u teškim trenucima“, ističe on.

Prema njegovim riječima, performans u realizaciji forum predstave, kao najviše korištene tehnike, daje mogućnost gledaocu da u stvarnosti sprovede u djelo ono što direktno proba u pozorištu.

On dodaje da praksa proba koje se provode i pozorišnih formi podstiču neku vrstu nezadovoljstva koje ima potrebu da upotpuni stvarnom akcijom.

„U forum predstavi rješenje problema se ne nameće, već se daje mogućnost publici da izrazi sve svoje ideje, da isproba sva rješenja u potrazi za najboljim“, navodi Mitrić.

Koordinator projekta „Moja kultura-moja radost življenja“ Milenka Pečenica kaže za Srnu da „Vorld vižn“, osim ove predstave koja promoviše različitosti i slavi različite kulture i običaje, organizuje i edukacije za djecu.

„U okviru ovog projekta biće organizovan sedmodnevni kamp za osamdesetoro djece, koji počinje 7. aprila u Ajdinovićima, i u okviru tog kampa obilježićemo i Svjetski dan Roma, 8. april“, naglašava ona.

Prema njenim riječima, djeca su se za ovu predstavu pripremala u protekla tri vikenda, a „Prijatelj“ će biti izveden u školama iz kojih djeca dolaze, kao i na ovom kampu, gdje će biti organizovane i muzičke i kreativne radionice, sportska takmičenja i druge aktivnosti.

Govoreći o forum predstavi „Prijatelj“, Pečenica ističe dobru saradnju sa „Forum teatrom“ iz Istočnog Sarajeva i dodaje da je u tu predstavu uključeno 12 djece i sedam nastavnika i stručnih saradnika osnovnih škola iz opština Breza, Ilijaš i Istočna Ilidža, koji su direktno uključeni u realizaciju svih aktivnosti.

Ona dodaje da „Vorld vižn“, osim što organizuje edukacije za djecu, posebnu pažnju poklanja i edukaciji za nastavnike u osnovnim školama, s ciljem formiranja timova za podršku djeci ranjivih kategorija ili djeci koja se suočavaju sa određenim problemima.

Pečenica je najavila da će uskoro sa radom krenuti i radionice o odgovornom roditeljstvu, koje će pohađati oko 70 roditelja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare