Osnovci kreirali sadržaje za “Vikipediju”

0
42
Osnovci kreirali sadržaje za

VIŠEGRAD – Učenici Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Višegradu učestvovali su danas na uređivačkoj radionici “Vikimedije”, a kreirani sadržaji naći će se na srpskoj i makedonskoj verziji “Vikipedije”.

Koordinator za projekte “Vikimedije” u Republici Srpskoj Bojana Podgorica rekla je da je uređivačka radionica dio obrazovnog programa i da je organizovana u saradnji sa Osnovnom školom iz Višegrada i korisničkom grupom “Glam” iz Makedonije.

“Ideja današnje radionice jeste da učenici kroz razmjenu znanja i odgovarajuće literature kreiraju sadržaj na svojim matičnim `Vikipedijama`. Sadržaji su prilagođeni uzrastu učenika i za cilj imaju proširivanje znanja, a zatim i proširivanje projekta `Vikipedija`”, istakla je Podgorica.

Ona je dodala da će učenici, osim obnavljanja znanja o najvećim srpskim piscima, naučiti nešto novo i o makedonskim piscima.

“Krajnji rezultat jeste to da će se kreirani sadžaj naći na dvije `Vukipedije` – na srpskoj i makedonskoj”, rekla je Podgorica.

Pedagog Osnovne škole “Vuk Karadžić” Tanja Novaković rekla je da je škola učinila veliki korak, povezujući tradicionalno i savremeno.

“Naša škola je prva u Republici Srpskoj koja je sa još četiri fakulteta pristupila globalnom edukativnom projektu `Vikimedija` u koji je uključeno više od 60 zemalja”, dodala je Novakovićeva.

Učenica Marija Radojević rekla je da u projektu “Vikimedija” učestvuje već drugu godinu.

“Mi uređujemo tekstove i trudimo se da oni izgledaju što bolje. Ove godine nam je posebno drago što tekstove sa makedonskog jezika možemo da prevedemo na srpski”, kaže Radojevićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Postavi komentar

Komentarišite prvi!

avatar