Osnovano Udruženje slijepih i slabovidih Pale

0

U Palama je u septembru ove godine osnovano Udruženje slijepih i slabovidih Pale. Na osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 25 slijepih i slabovidih.

Prvenstveni cilj udruženja jeste borba za bolji status slijepih i slabovidih u društvu, kao i bolja materijalna situacija.

Predsjednik udruženja Igor Vukašinović kaže da je starosna dob članova između 18 i 86 godina i ističe da je u početku cilj bio da se realizuje projekat informatičke obuke i započne primjena naprednih tehnologija i pomagala za slijepe.

„Međutim, uvidom u situaciju na terenu vidjeli smo da naši članovi imaju mnogo više problema i zahtjeva pa smo se odlučili da naše ciljeve proširimo i na projekte u vezi zapošljavanjja slijepih i članova njihovih porodica“, izjavio je Vukašinović.

On ističe da će se udruženje boriti da se članovima odobre subvencije na troškove vode, komunalnih usluga te električne energije.

„Osim nedostatka vida ogroman broj članova udruženja ima još zdravstvenih problema kao što su dijabetes, astma i slično. Postoji i problem nabavke lijekova, a u naprednim zemljama slijepi i slabovidi mogu koristiti usluge automobila za potrebe prevoza članova do doktora, banke i slično“, ističe Vukašinović i dodaje da su to neki od ciljeva za koje se udruženje namjerava boriti.

Da bi Udruženje slijepih i slabovidih Pale pokrenulo svoj rad potrebna je i adekvatna prostorija, a želja članova je da se udruženje uvrsti u opštinski i gradski budžet, kako bi moglo funkcionisati.

„Želim da iskoristim priliku da pozovem sve sugrađane koji nisu čuli za nas, da nas kontaktiraju i pristupe udruženju, a ljude dobre volje koji nam mogu pomoći da to urade, jer je svaka pomoć je dobrodošla.

Pored finansijskih sredstava, možete pomoći i nabavkom opreme za rad udruženja, članova, kao i u hrani i lijekovima“, zamolio je za pomoć Igor Vukašinović, predsjednik udruženja.

Udruženje slijepih i slabovidih Pale

Ul. Mladena Todorovića br 5
71420 Pale
Republika Srpska
Tel: 065/608-608
E-mail: usispale@gmail.com
Broj: 03-11/16
Datum: 08.11.2016. god.
Br. Ž.R. 5620128136328673 otvorenog kod NLB Banke

(www.palelive.com)

Save

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare