Osnovana Mreža udruženja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica u BiH

0

U nedjelju, 2. marta 2014. godine je ceremonijalnim potpisivanjem Memoranduma o sporazumu, formalno osnovana prva “Mreža udruženja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica u Bosni i Hercegovini”.


Mreža nastaje iz dugogodišnjih nastojanja udruženja samohranih i razdvojenih roditelja, da kreiraju bolje društveno i pravno okruženje za ovu populaciju. Mrežu osnivaju Udruženje samohranih roditelja “Ponos” iz Banje Luke, Udruženje samohranih roditelja “Velika porodica” iz Sarajeva, Udruženje jednoroditeljskih porodica “Iskra” iz Pala i Udruženje samohranih i razdvojenih roditelja “Norne” iz Tuzle.

Potrebe jednoroditeljskih porodica su iste na cijelom području države, a cilj Mreže jeste da zajedničkim naporima doprinese kreiranju pozitivnog pravnog i društvenog okruženja. Mreža treba da omogući razmjenu informacija, koordinaciju aktivnosti na nivou države i stvaranje sistema pomoći i podrške članovima mreže i neformalnim grupama jednoroditeljskih porodica.

Vrijednosti mreže počivaju na inkluzivnosti, različitosti, konstruktivnosti, transparentnosti i odgovornosti, otvorenosti i uključenosti, a povrh svega na obrnutom procesu, podržavajući razvoj rješavanja problema od dna prema vrhu.

Mreža, koja će u narednom periodu intenzivno raditi na zadanim ciljevima, poziva sva zainteresirana udruženja samohranih roditelja i jednoroditeljskih porodica da se pridruže mreži, kao i udruženja koja se bave aktivnostima koje obuhvataju ovu marginaliziranu kategoriju stanovništva.

(www.palelive.com / Foto: banjaluka.com)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments