Osnovan Odbor društva u Parizu

0

U Parizu je osnovan Odbor Srpskog kulturno-prosvjetnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“, a za predsjednika izabran je Rade Adamović, dosadašnji povjerenik ovog društva za Pariz.

Adamović je dugogodišnji uspješan privrednik i dobrotvor, a svoje prostorije ustupio je za rad Društva bez ikakve nadoknade, saopšteno je iz SPKD „Prosvjeta“.

Skupština je izabrala Odbor od sedam članova, usvojila Statut Društva i Orijentacioni program rada za 2015. godinu, a prisustvovala su joj 32 člana.

Za sekretara Društva izabran je Nikola Letić, magistar politikologije, zaposlen u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

Kao predstavnici Glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“, Izbornoj skupštini su prisustvovali potpredsjednik Gradskog odbora SPKD „Prosvjeta“ Banjaluka Mihajlo Vujović i sekretar Gradskog odbora Banjaluka Milenko Jevđević.

Novoizabranom predsjedniku Odbora za Pariz uručena je zastava Društva, bukvari i početnice za djecu – buduće polaznike „Prosvjetine“ škole srpskog jezika, Spomenica „Mlade Bosne 1914-2014.“, a predstavljeni su i „Prosvjetin“ Kalendar i časopis „Nova zora“.

U svome programu rada Odbor „Prosvjete“ u Parizu planirao je da održava tribine, promocije knjiga, pravi susrete kulturnog i obrazovnog sadržaja.

Posebno je planirano da se obilježi 100 godina od rođenja Branka Ćopića.

„Prosvjeta“ će se baviti i izdavačkom djelatnošću u namjeri da se objavljuju djela napisana na srpskom jeziku u srpskoj dijaspori.

Naglašeno je da se mora izgraditi saradnja između „Prosvjete“, Srpskog kulturnog centra u Parizu, kao i sa Savezom srpskih studenata u inostranstvu.

„Prosvjeta“ ima namjeru da u svoje redove uključi i francuske prijatelje srpske kulture, tradicije, istorije, jezika i pisma, te da bude most između dvije raskošne kulture.

Predsjednik SKPD „Prosvjeta“ Slobodan Savić izjavio je Srni da je izuzetno zadovoljan osnivanjem ovog odbora i svima koji su pomogli u širenju programa „Prosvjete“.

On se zahvalio i Zavodu za izdavanje udžbenika Republike Srpske koji je dodijelio udžbenike kako bi ovom odboru pomogao da lakše sprovede planirane aktivnosti na širenju srpskog jezika i ćirilice.

„Ove godine formirali smo gradske odbore u Banjaluci, Trebinju i Prijedoru, a u planu je da do kraja godine formiramo odbore i u Doboju, Nikšiću i drugim mjestima koji su zainteresovani za širenje ove porodice u Republici Srpskoj i dijaspori“, rekao je Savić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare