Osnivanje komercijalnih gazdinstava za lakše zapošljavanje

0

SOKOLAC – Osnivanje komercijalnih gazdinstava je najjednostavniji način samozapošljavanja u ruralnim krajevima, istaknuto je danas ne orkuglom stolu o jačanju sistema usluga u zapošljavaju marginalizovanih kategorija, koji je održan na Sokocu.

Komercijalna gazdinstva treba da budu neki vid privrednog subjekta na tržištu da bi vlasnici posredstvom plaćanja minimalnih doprinosa ostvarivali penzijsko i invalidsko osiguranje, rekla je Slavica Ašonja, predsjednik akcione grupe „Devetak“, osnivača udruženja „Romanijski skorup-kajmak“.

Ašonja je rekla novinarima da je veoma bitno da vlasnici ovih gazdinstava mogu obezbjediti zdravstveno osiguranje za sebe i svoju porodicu, te pravo na penziju, odnosno moraju biti regitrovani u APIF-u /Agenija za posredničke, informatičke i finansijske usluge/ kao i obična gazdinstva.

Na ovom skupu je istaknuto da će resorno ministarstvo pomoći Udrženje „Romanijski skorup-kajmak“, a ova udruženja moraju da pređu u viši nivo organizovanja kao što su zadruge, gdje se može privući više podsticajnih sredstava.

Branislav Tanasijević, menadžer organizacije „Ker internašnal“, rekao je da gazdinstva ne mogu sarađivati ni sa zadrugom ni sa ostalim firmama ako nisu registrovani komercijalno.

To znači, dodao je, da ova incijativa treba da ukaže ljudima u regiji Sokoca i Han Pijeska da treba da nađu način u saradnji sa opštinama i ostalim institucijama da nevladine organizacije dobiju podršku u registrovanju svojih biznisa.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare