Osnažiti stručnjake za rad sa osjetljivim kategorijama porodica

0

Pandemija virusa korona imala je negativan uticaj na porodice, te je stručnjacima u sistemu socijalne zaštite neophodno pružiti dodatnu podršku i osnažiti ih za rad sa vulnerabilnim kategorijama porodica, rekla je danas na Jahorini načelnik Odjeljenja za porodičnu i dječiju zaštitu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske Branka Sladojević.

Sladojevićeva je navela da se s tim ciljem na Jahorini održava trodnevna edukacija „Rad sa vulnerabilnim kategorijama porodica“, koja je usmjerena na sticanje specijalizovanih praktičnih znanja i vještina za primjenu tehnika rada sa osjetljivim kategorijama porodica.

„Cilj je osnaživanje socijalnih radnika u smislu rada sa visokokonfliktnim razvodima u porodicama, sa njihovim traumama, te na koji način da im se pruži što bolja usluga, kako bi se te porodice ojačale“, rekla je Sladojevićeva novinarima.

Ona je navela da je cilj radionice i lični rast i razvoj stručnih radnika u socijalnoj zaštiti, sociologa, pedagoga, te psihologa.

Predstavnik Društva psihologa Republike Srpske Tamara Todorović navela je da je riječ o završnoj radionici koja je počela u maju.

„U toku ove trodnevne edukacije obuhvatili smo široku lepezu edukativnog programa, te su predavači bili iz različitih oblasti socijalne zaštite, koji su direktno radili sa određenim temama koje mogu unaprijediti praktičan rad profesionalaca u službi socijalne zaštite“, rekla je Todorovićeva.

Psiholog Centra za socijalni rad Banjaluka Sanela Trivundža istakla je značaj edukacije i usavršavanja stručnjaka u oblasti socijalne zaštite.

„Ovakvi seminari i edukacije su nam korisni u svakodnevnoj praksi, jer dobijemo mnogo korisnih i praktičnih znanja i oni bi trebali da se održavaju u kontinuitetu“, rekla je Trivundža.

Stručna edukacija sprovodi se u okviru projekta „Jačanje kapaciteta centara za socijalni rad u kovid 19 pandemiji u osiguravanju pristupa politikama i praksama usmjerenim ka porodici za vulnerabilne kategorije roditelja u Republici Srpskoj“, uz podršku Unicefa u BiH i USAID-a.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare